Önként távozik a rektor

Tegnap jelezte augusztus 31-től való lemondási szándékát Somorjai-Kiss Tibor, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora, és a minisztérium rögtön elfogadta felajánlását. Lapunk írta meg először, hogy elhúzódó, súlyos konfliktusokat követően az egyetem szenátusa már decemberben kezdeményezte a rektor visszahívását, az illetékes tárca vezetője, Balog Zoltán azonban hónapokon keresztül nem volt hajlandó lépni az ügyben, nem vette figyelembe a szenátusi döntést. Somorjait két évvel ezelőtt választották meg, de már tavaly is felmerült a szenátusban visszahívásának lehetősége.

A legfőbb egyetemi döntéshozó testület kifogásolta, hogy a rektor nem vonja be az egyetemi polgárokat a döntések előkészítésébe és gyakran nem is informálja őket. Az intézményi akkreditáció előkészítésénél súlyos problémák mutatkoztak, a vezetés nem bizonyult koncepciózusnak, és egy adatkezelési botrány is hozzájárult a hitelvesztéshez. Egy belső ellenőrzési jelentés megállapította, hogy a rektori hivatal vezetője illetéktelennek is hozzáférést biztosított a munkatársak bizalmas adataihoz.

Amikor néhány hete lapunk megkereste, a rektor arról számolt be, hogy az „ellene felhozott vádak” kivizsgálását kérte az Emberi Erőforrások Minisztériumától, és a vizsgálat végéig nem kíván nyilatkozni, hogy szavai ne befolyásolhassák az eredményt. Az egyetemi munkát bénító patthelyzetet hónapokig erélytelenül és távolról figyelő minisztérium – lényegében „postafordultával” – el is fogadta Somorjai-Kiss lemondását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.