Önjelöltek kizárva!

Sokan nem tudják, hogy az irodalmi Nobel jelöltjeiről nem a svéd akadémia dönt, hanem különböző személyek és intézmények tehetnek javaslatokat: korábbi díjazottak, nyelv- és irodalomtudósok, tudományos intézmények, írószövetségek. Saját magát senki sem jelölheti, az indítványoknak legkésőbb január végéig kell beérkezniük Stockholmba.
A folyamat olyannyira titkos, hogy a jelölők még azt sem árulhatják el, hogy megkereste őket a díjat odaítélő bizottság. A jelöléssel és az odaítéléssel kapcsolatos dokumentumok ötven évig nem kutathatók, így jelen pillanatban csak azt vehetjük biztosra, hogy a '63 előtt kik voltak az igazi esélyesek. Minden más hír így jó esetben is csak találgatásnak számít.

Nobel-díjat szépirodalmi alkotásokon kívül másfajta írásművek is kaphatnak. Olyanok, „amelyek formai és ábrázolási szempontból irodalmi értékkel bírnak". Így kaphatott '53-ban Churchill történetírói munkásságáért.

A díj megosztható két mű között is. Ilyen csak két alkalommal fordult elő '66-ban és '74-ben. Lehetőség van posztumusz kitüntetésre is, de ez csak egyszer fordult elő, 1931-ben Erik Axel Karlfeldt esetében. Arra is lehetősége van a svéd akadémiának, hogy az adott évben visszatartsa a díjat, ebben az esetben az összeget tőkésítik. Ez eddig csak a világháború idején történt meg: 1914-ben és 1918-ban, illetve 1940 és 1943 között.

Idén harminchat új név szerepelt a díjra jelölt írók és költők listáján, amely ezúttal 210 fős az elismerést odaítélő Svéd Akadémia titkárának tájékoztatása szerint. Peter Englund blogbejegyzésében kommentálta mindezt, hozzátéve: szokatlan, hogy ilyen nagy számban találhatók új nevek a Nobel-díjra jelölt írók és költők között.

Az Akadémiához 271 ajánlás futott be, néhány írót azonban többen is jelöltek. A jelölési folyamat első lépéseként a bizottság minden szeptemberben 600-700 szervezetet vagy személyt kér fel levélben, hogy tegyen javaslatot a 2014. évi díjazott személyére. A listát áprilisra 20 fősre szűkítik, októberben, amikor bejelentik a győztest, már csak öten lesznek esélyesek a legrangosabb irodalmi elismerésre.

Tavaly a kanadai Alice Munrót 195 jelöltből választották ki.

Nobel-naptár:

Szeptember: Az ajánlásra felkérő mintegy 600-700 levél kiküldése.
Február: A jelölések lezárása, létrejön a jelöltek listája.
Április-május: Az előzetes szűrés után kialakul a valódi jelöltek 20 fős listája.
Június-augusztus: A jelöltek műveinek áttanulmányozása.
Szeptember: Összeül a Svéd Akadémia.
Október: A díjazott kiválasztása. Ekkorra már öt főre szűkül a lista.
December 10.: A díj ünnepélyes átadása az alapító halálának évfordulóján.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.