Öltözz kékbe a vörös tangóra

Vegyenek fel kék ruhadarabot vagy öltözzenek kékbe a Rojotango Live című produkció nézői április 2-án, kérte a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) egyik sztárfellépője, Erwin Schrott. Az uruguayi operaénekes az Autizmus Világnapjához kapcsolódó Ragyogj kékben akcióhoz csatlakozik így – írja közleményében a BTF.

Április 2. nemcsak Erwin Schrott budapesti koncertjének dátuma, hanem az Autizmus Világnapja is. Ez a betegség világszerte 67 millió, Magyarországon majd százezer embert érint. Az uruguayi származású operaénekes szívügyének tekinti, hogy felhívja a figyelmet autizmussal élők társadalmi és szociális helyzetére, valamint magára a betegségre. Anna Netrebko orosz operaénekesnővel közös kisfia, az 5 éves Tiago ugyanis enyhén autista. Az énekes aktívan részt vállal közös alapítványuk, az Anna and Erwin Foundation – Anna Netrebko and Erwin Schrott for Kids munkájában, melyet a gyermekek megsegítésére hoztak létre.

2008 óta az Autizmus Világnapja április 2. Ezen a napon kék szalagot kötnek, vagy kékbe öltöznek azok, akik szeretnék kifejezni támogatásukat. A Ragyogjon kékben akció része annak a nemzetközi kampánynak, amely arra törekszik, hogy az Autizmus Világnapja alkalmából világszerte minél több világhírű épületet (a londoni Big Bent, a párizsi Eiffel-tornyot, a Károly-hidat Prágában és a római Colosseumot) világítsanak kékre. A nemes ügyet – kék „ruhával” – támogatja szerda este a Művészetek Palotája is.

Erwin Schrott arra kéri a magyar közönséget, hogy aki szeretne csatlakozni a világméretű kezdeményezéshez, viseljen kék kiegészítőt vagy ruhadarabot április 2-án este, a Vígszínházban a The Rojotango Ensemble-lel közös estjén. A koncert végén az énekessel közös fotó is készül a kék különböző árnyalataiba öltözött nézőtérről.

Az Asperger szindrómás kisfiú a Centrálból

A Nemzetközi Cseperedő Alapítvány az Autizmussal Élők Világnapja alkalmából április 4-én konferenciát szervez, és ehhez kapcsolódóan az érdeklődő érintetteknek felajánlja a Centrál Színház előadását, az Asperger szindrómás fiú önállósodásáról (is) szóló A kutya különös esete az éjszakában megtekintését – írja közleményében a színház. Az autistabarát előadás érdekében a Nemzetközi Cseperedő Alapítvány felkészítői megnézték az előadást, és bejelölték az erős fény- és hanghatásokat, az esetleges érzelmileg megterhelő jeleneteket. Ezeket előre megbeszélik a színházba érkezőkkel. A színház honlapjára, az egyébként is megnézhető fotók és videók mellé fölkerült két hangfile, ezeken a színdarabban hallható hangeffektusok meghallgathatók. A vonat és a fékező metró zajára kell különösebben felkészülniük az arra érzékenyeknek.

A Centrál eligazító táblái megmutatják, hol a nézőtér, a ruhatár, a WC és a csendszoba. Ez utóbbi a színház egyébként is használt kicsi próbaterme, és ezen az estén arra szolgál majd, ha valakinek megterhelő lenne az előadás, visszahúzódhat oda pihenni.

Naoki Higashida: Hát ezért ugrálok

A Park Kiadó gondozásában nemrég megjelent könyv alcíme: Egy kisfiú hangja az autizmus csöndjéből. A könyv ismertetője szerint a súlyosan autista Naoki megtanult „kartonbillentyűzet” segítségével, a betűkre mutogatva kommunikálni, és mondanivalója kivételes betekintést enged az autisták gondolkodásmódjába. Megmagyarázza az autizmussal élők sokszor elképesztő viselkedését, lehetőséget nyújt, hogy osztozzunk az időről, az életről, a szépségről és a természetről alkotott képében, és egy felejthetetlen novellát is kínál. Minden kétséget kizáróan bizonyítja, hogy az autisták nincsenek képzelőerő, humorérzék és beleélő képesség híján, ezzel szívhez szólóan folyamodik türelmünkért, együttérzésünkért.

David Mitchell számára felbecsülhetetlen értékké vált a Hát ezért ugrálok, mert rávilágított saját fiának észjárására. K. A. Yoshidával abban a reményben fordították angolra a könyvet, hogy másoknak ugyanígy javukra válik, és eloszlatja az autizmussal kapcsolatban széles körben elterjedt hiedelmeket. Higasida Naoki minden olvasónak alkalmat ad, hogy új, izgalmas nézőpontból szemlélje a világot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.