Kolozsváron és Székelyudvarhelyen a Liszt Ferenc Kamarazenekar

A Liszt 200 Fesztivál alkalmából a Kolozsvári Magyar Opera vendége lesz a hétvégén a világhírű budapesti Liszt Ferenc Kamarazenekar - írta pénteki számában a Szabadság.

Az erdélyi közéleti napilap cikke felidézte, hogy a zenekar a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola diákjaiból alakult 1963-ban Sándor Frigyes, a Zeneakadémia akkori legendás hírű professzora kezdeményezésére. Halála után Rolla János hegedűművész lett a zenekar koncertmestere, majd művészeti irányítója. Az alakulástól eltelt évtizedek alatt olyan koncerttermekben hangversenyeztek, mint a Carnegie Hall New Yorkban, a Suntory Hall Tokióban, a Sydney Operaház, a párizsi Théatre de la Ville vagy az amszterdami Concertgebouw.

Repertoárjuk igen gazdag, a barokktól Mozartig, a romantikusokon át a XX. század zenéjéig mindent játszanak - állapította meg a lap. "Talán elegendő néhány világhíres szólista nevét emlegetni, mint Szvjatoszlav Richter, Isaac Stern, Msztyiszlav Rosztropovics, Schiff András, Ránki György és még sokan mások, akikkel együtt koncerteztek" - áll az írásban.

A cikk idézi Vadim Repin hegedűművészt, aki elmondta: "Ez a kedvenc zenekarom, imádok velük zenélni. Volt néhány fantasztikus közös koncertünk és mindig csodálom az egyes művészek virtuozitását, vonóik hihetetlen sebességét és pontosságát, hangzásuk melegét. Magyarország kiváló nagykövetei ők, és remélem, sikert sikerre halmoznak".

Tökéletes hangzású felvételeikért Ferencsik János után másodikként vehették át az egymillió példányszám után járó emlékplakettet. Párizsban három alkalommal nyerték el a francia Académie du Disque nagydíját, és Magyarországon többször is kiérdemelték az Év hanglemeze címet - írta a Szabadság.

A Liszt Ferenc Kamarazenekar szombaton este a Kolozsvári Magyar Operában Csajkovszkij Vonósszerenádját, Selmeczi György Versenymű négy hegedűre című művét, Brahms II., IV. és VI. Magyar táncát, Weiner Leó Divertimento op. 20. című alkotását, valamint Liszt Ferenc II. Magyar rapszódiáját adja elő, utóbbit Wolf Péter átiratában.

A zenekar vasárnap Székelyudvarhelyen lép fel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.