Olajtartályokra épült a Tate Modern új szárnya

Pénteken nyitja meg kapuit a londoni Tate Modern új, piramist idéző tízemeletes épülete, amely új kiállítóterekkel és lenyűgöző panorámát kínáló tetőterasszal fogja várni a látogatókat.
A 65 méter magas torony a világhírű intézmény 260 millió fontot (103 milliárd forint) felölelő átalakítási munkálatainak részeként épült meg.

Frances Morris, a Tate Modern új igazgatója kedden mutatta be a sajtónak a Switch House nevű új szárnyat.

"Miközben az új Tate Modern-en dolgoztunk, a kurátorok a gyűjteményünket gyarapították" - fogalmazott az igazgató, hozzátéve, hogy a múzeum látogatói több nemzetközi műalkotással, női alkotóval és nagyszerű installációkkal fognak találkozni.

A tízemeletes épületben három kiállítószint kapott helyett, és legfelül egy lenyűgöző panorámát kínáló tetőteraszt is kialakítottak. A Herzog & de Meuron építészeti iroda által megálmodott új épület három földalatti beton olajtartályra épült rá, amelyet 1980-ig használtak és most ezeket is múzeumi célra hasznosítják, korábban is volt már bennük kiállítás. Az új szárny 60 százalékkal nagyobb kiállítóteret fog biztosítani az intézmény gyűjteménye számára. Piramist idéző külseje téglaborítású, hogy illeszkedjen - az ugyancsak a Herzog & de Meuron által jegyzett - múzeumépülethez, belül pedig a nyersbeton dominál.

A használaton kívüli erőműből kialakított Temze-parti múzeum teljesen átalakította a már meglévő kiállítótereit is, aminek köszönhetően immár 50 ország több mint 300 művészének alkotásaival találkozhatnak a látogatók.

A Tate Modern 2000-ben nyitotta meg a kapuit és azóta több mint ötmillió látogatót vonz évente.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.