Októberre kész a gyulai Almásy-kastély

Elkezdődött a gyulai Almásy-kastély restaurációjáról a szakmai konzultáció a Magyar Restaurátorkamarával, a munkálatok a tervek szerint legkésőbb október közepére befejeződnek – mondta csütörtöki, gyulai sajtótájékoztatóján Görgényi Ernő polgármester.

A már megítélt 2 milliárd forint mellé 203 millió forint európai uniós támogatást nyertek el a kastély felújítására, e mellé további 238 millió forintra adtak be pályázatot. A képviselő-testület 250 millió forintos keretösszeget szavazott meg a munkálatokra, hogy a pályázat eredményhirdetéséig se kelljen leállniuk a szakembereknek.

A restaurátori munkálatok végső határideje október 15-e. Azokban a termekben, ahová berendezéseket és installációkat terveztek, szeptember közepéig kell elkészülniük a szakembereknek.

Béres István városi főépítész elárulta: tíz termet és három folyosószakaszt restaurálnának, az ún. török toronyban a barokk kori vakolatot állítanák helyre. „Ilyen az Alföldön sehol sincs” – fogalmazott Görgényi Ernő, aki kiemelte: volt olyan terem, ahol kilencrétegnyi vakolatot találtak, a legtöbb helyen a klasszicista stílusú helyreállítása mellett döntöttek.

A tervek szerint nemcsak az egykori főúri, hanem a cselédéletet is bemutatnák az épületben, emellett az 1848–49-es forradalom és szabadságharc világosi fegyverletételt megelőző időszakáról is lenne egy tárlat.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.