Ókovács Szilveszter az Opera élén

Napok óta az egész város beszélte, de csak hétfő délután erősítette meg a miniszterelnöki hivatal, hogy Ókovács Szilvesztert nevezik ki a Magyar Állami Operaház élére. A Duna Televízió vezérigazgatója, akinek eredeti végzettsége operaénekes – és aki ezenközben a Zeneakadémia gazdasági tanácsának is elnöke – legfeljebb kétéves kormánybiztosi kinevezést kap, ezért nincs szükség most a vezetői poszt pályáztatására.

„A Nemzeti Erőforrás Minisztériumon (NEFMI) belüli személyi döntések továbbra is a miniszter hatáskörébe tartoznak” – írta az MTI-hez eljuttatott közleményében a Magyar Állami Operaház vezetőjének kinevezése kapcsán, a pénteki Orbán-Réthelyi találkozó után Szijjártó Péter, a miniszterelnök személyes szóvivője. A dalszínház főigazgatójának kérdése azonban nem a minisztériumon belüli személyi döntés – tudtuk meg ugyanakkor a NEFMI-ből, ahonnan a miniszterelnökséghez irányítottak. Így nem lehet más következtetésre jutni, mint hogy a kormánybiztos kinevezése Orbán Viktor kezében van, nem pedig Réthelyi Miklós miniszterében. Ezt megerősíti, hogy a közleményben az áll: „a kormánybiztos tevékenységét a miniszterelnök irányítja, Ókovács Szilveszter feladata ellátásáért a miniszterelnöknek felelős”.

Ókovács Szilveszter
Móricz Simon 2011.04.19. Digitális 2011. április 19. Ókovács Szilveszter, Duna Tv vezérigazgató a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap Vallási Főszerkesztőségének sajtótájékoztatóján, a MAgyar Rádió márványtermében. Téma: II. János Pál pápa boldoggá avatási ceremóniájának televíziós közvetítése és a kapcsolódó műsorok. 2011. 04.19. Fotó: Móricz Simon

Nyár eleje óta nem volt „valódi” vezetője az Operaháznak, igaz, az előző évben is miniszteri biztos irányította a dalszínházat. Júniusban a korábbi biztost, Horváth Ádámot nevezte ki – pályázat nyomán – Réthelyi Miklós miniszter, de a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium még aznap semmisnek tekintette a döntést. A következő kormányülésre ígérték az intézmény vezetőjének megnevezését, de több mint két hónap telt el döntés és a halogatás indoklása nélkül.

Június óta persze többször felröppent a hír: a soron következő kormányülésen végre megoldást találnak. A miniszteri biztos után kinevezett megbízott főigazgató, Mozsár István nemrég lemondott, helyére Kovács János, a dalszínház első karmestere került. Kovács azonban ezt csak úgy vállalta el, hogy kinevezése rövid távú és szinte semmiféle jogkörrel nem jár. A dirigens azt az ígéretet kapta a kulturális kormányzattól: augusztus 17-én végre dönt a kormány. A szerdai kormányülés napirendi pontjai között azonban nem szerepelt a dalszínház ügye, az ország gazdasági helyzete felülírta a kulturális kérdéseket. Kovács azonban már akkor elmondta: ha rövid időn belül nem lesz vezetője a háznak, családi okok miatt kénytelen lesz ő is lemondani.

Mindezeken túl: pár hete veszélybe került a Magyar Állami Operaház következő szezonja. A kassza kiürült, tavasz óta tetemes adósságot görget maga előtt az intézmény, és az is nagy kérdőjel maradt csupán, miből finanszírozhatók az őszi bemutatók, a Bánk bán és a Simon Boccanegra. Ez utóbbinak külföldi a rendezője-díszlettervezője, Ivan Stefanutti, valamint néhány szereplője, Alexandru Agache, Giacomo Prestia és Alik Abdukayumov. A dalszínháznak arra sem volt pénze, hogy repülőjegyüket és a szállásköltségüket finanszírozza. A szerencsének és egy szponzornak köszönhető, hogy kaptak 20 millió forintot, és ezzel befejezhetik mindkét opera előkészületeit.

Az eddigi megbízott főigazgató, Kovács János lapunknak elmondta: bár jártukban-keltükben ők is hallották, hogy Ókovács Szilveszter kerül az Opera élére, erről nem kaptak hivatalos értesítést. Az egész társulat óhaja ugyanakkor, hogy a jelenlegi fő-zeneigazgató, Győriványi Ráth György és csapata nélkül folytatódjon a munka. A permanens bizonytalanság félelemmel tölti el a tagságot, és várják, jöjjön valamilyen információ, mit akar kezdeni az Operaházzal a politika. A minisztériumból hónapokon át rendre érkező válasz, hogy kellő időben értesítik őket, senkit sem nyugtatott meg. Kovács szerint ez a kellő idő már most későn van.

Valószínűleg nem marad fő-zeneigazgató Győriványi Ráth

Feladatairól Ókovács Szilveszter az MTI-nek elmondta: a Duna Televízióban körülbelül egy hónapon belül elvarrom a szálakat, és az ügyeket tisztességgel lezárva elhagyom a vezérigazgatói posztot.

A kormánybiztos úgy látja, hogy a szeptember 5-i társulati ülésig tisztába kell jönnie a több hónapja gazdátlan dalszínház helyzetével. Érdemben tehát nem véli elsődleges feladatának a létszámleépítést, hiszen nincs túlduzzadva az intézmény állománya.

Erősen gondolkodik az Erkel Színházban, a miniszterelnöktől is arra kapott bátorítást, hogy ott egy komolyabb „ráncfelvarrást” csináljon. Félmilliárd forintból szerinte látható változásokat lehetne elérni valamelyest az öltözőkben és a közönségforgalmi részeken.

Az őszi évadtervhez egyelőre nem nyúl hozzá Ókovács Szilveszter, de a továbbiakról szeptember 5-ig tájékozódik, mert lát kérdéses pontokat. Szeretné, ha Kovács János első karmesterként részt vállalna a műsortervek kidolgozásában. Ugyanakkor a fiatal karmester nemzedékre támaszkodna, szívesen együtt dolgozna például Héja Domonkossal. Győriványi Ráth Györgyöt remek karmesternek tartja, olyannak, aki járja a világot, és az a véleménye, hogy vezényeljen az Operaházban is, de nem érdemes idebéklyózni főzeneigazgatóként.

A jelenleg üres balettigazgatói posztra is van jelöltje, egy világjáró és aktív magyar férfi táncos személyében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.