Ókovács Szilveszter: az Erkel Színház felújítása külön kezelendő

Az Erkel Színház rekonstrukciójára megadott összeg teljesen külön kezelendő a Magyar Állami Operaház 2012-re előzetesen megkapott költségvetési tervétől - mondta el az MTI-nek Ókovács Szilveszter kormánybiztos válaszul a Magyar Operaénekesek Egyesületének csütörtöki demonstrációján elhangzottakra.

"Az utóbbi valóban messze elmarad a várakozásainktól, de folyamatosan egyeztetünk annak érdekében, hogy a tervezetben megjelölt összeg elérje a korábbi bázist. Az operaház alkalmazotti létszámának és a státuszainak kérdése nem választható el attól, hogy végül mekkora állami támogatásból gazdálkodhat az intézmény" - fogalmazott Ókovács Szilveszter.

Az operaház örömmel lát minden, hatékonyságot célzó, jobbító szándékú kezdeményezést, különösen, ha azok a társulattól erednek – fejtette ki a kormánybiztos azzal kapcsolatban, hogy a Magyar Operaénekesek Egyesületének délelőtti demonstrációján felvetették, szükséges a társulatból kinevezni egy koordinátor-főrendezőt és egy művészeti tanácsot.

Ókovács Szilveszter úgy véli: nem világos, hogy egy koordinátor-főrendező kinevezése és egy új művészeti tanács létrehozása mennyiben szolgálná a költséghatékonyabb működést – ez inkább többletköltségeket és körülményesebb működést eredményezne. Az operaház ezért szeretné megismerni az elképzelést támogató konkrét konstrukciókat és számításokat.

A dalszínház vezetése ugyanakkor leszögezi, hogy a társulattal – köztük az operaénekesekkel – folytatandó párbeszéd nem jelentheti a felelősség, és azzal együtt a vezetési jog átengedését.

Több mint félmillió forintot gyűjtöttek a rászorulóknak

A Magyar Állami Operaház a Heti Válasszal és az Onleány Társasbloggal együttműködésben csatlakozott az Ökumenikus Segélyszervezet „szeretet.éhség.” című adventi adománygyűjtő kampányához, amelyet ma zárt le az Operaház kormánybiztosa, Ókovács Szilveszter és az Ökumenikus Segélyszervezet vezetője, Lehel László.  

December 10-től a dalszínház előtti, 15 méteres karácsonyfa mellett neves operaénekesek, balettművészek, karmesterek és hírességek – a jótékony céllal – árusítottak forralt bort és mézeskalácsot a díszlettervezők által tervezett házikókban. Már az utolsó előtti napon hatszázezer forintnál is több pénzadomány gyűlt össze.

Az Onleány Társasblog pályázatára érkezett mézes szívek a Soroksári Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat karácsonyfáját díszítik, a pénzadományokat pedig ételosztás finanszírozására, valamint szociálisan hátrányos helyzetű gyermekek és családok segítésére fordítják.

A kéthetes rendezvénysorozatban minden este karácsonyi zenei produkciókat lehetett hallgatni az Operaház előtt, a budapesti kórusok szintén önkéntesen vettek részt az eseménysorozaton.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.