OKM: Szombathelyen nincs veszélyben az évad

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium kiemelt jelentőségűnek tartja a szombathelyi Weöres Sándor Színház működését, és a jogszabályok betartásával igyekszik forrást biztosítani a teátrum működésére 2010-ben is - tudatta a tárca.

A Fidesz-KDNP szombathelyi közgyűlési frakciója előzőleg arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az állami költségvetésből kimaradt a szombathelyi Weöres Sándor Színházat megillető központi támogatás, amelynek nagyságrendje körülbelül 200 millió forintot jelentene.

Az MSZP-kormány ígérgetése, továbbá a színház körüli politikai feszültség gerjesztése helyett Ipkovich György, Szombathely szocialista polgármesterének jelenlegi legfontosabb feladatának azt tekintjük, hogy a városi költségvetés elfogadásáig szerződést kössön a Bajnai-kormánnyal a Weöres Sándor Színház működési támogatásáról. Ellenkező esetben valóban veszélybe kerülhet az egész színházi évad - szerepelt a Fidesz-KDNP szombathelyi közgyűlési frakciójának korábbi közleményében.

Az OKM pénteki közleményében viszont hangsúlyozta: a szaktárca - a színház eddigi érdemeire tekintettel - a támogatás mértékét a 2009-es központi költségvetési támogatással megegyezőnek tervezi, ugyanakkor az összeg pontos nagyságáról az Előadóművészeti Tanács január 14-ei ülése és döntése után lesz lehetőség beszélni.

A szaktárca kommünikéje kitért arra, hogy a szombathelyi Weöres Sándor Színház 2008-ban alakult; tavaly még nem tudta teljesíteni a nyilvántartásba vételi és besorolási eljárás követelményeit, így az előadóművészeti törvény alapján a színházat fenntartó önkormányzat (illetve az előadóművészeti szervezet) a 2010-es költségvetésből nem részesedhet működési támogatásban az eddig megszokott módon.

Az emiatt kieső állami támogatás pótlására egyrészt az előadóművészeti törvény által biztosított "kiemelt művészeti célok" pályázat (ennek előkészítéséről jelenleg tárgyal az Előadóművészeti Tanács), másrészt az OKM tárcaköltségvetése és az Nemzeti Kulturális Alap miniszteri kerete szolgálhat forrásul - szögezte le a közlemény.
A minisztérium javasolni fogja, hogy a Weöres Sándor Színház is részt vehessen a "kiemelt művészeti célok" elnevezésű, 800 millió forintos keretösszegű pályázaton.

Az OKM hangsúlyozza: eddig is fontosnak tartotta a színház támogatását, hiszen 2008-ban fél évre 100 millió, 2009-ben - az első teljes éves működés támogatására - 200 millió forintot biztosított a szaktárca. A kommüniké arra is kitér, hogy a minisztérium már többször jelezte az intézménynek: 2010-ben is szándékában áll a Weöres Sándor Színház támogatása.

A szombathelyi teátrum jelenleg a városi helyőrségi művelődési otthonban (Hemo) működik; a színház új épületének tervezésére kiírt pályázat eredményét tavaly novemberben hirdették ki, az építésre azonban a következő években aligha lesz lehetőség, hiszen a kivitelezéshez szakemberek szerint 8-10 milliárd forintra lenne szükség.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.