Okirat-hamisítással gyanúsítják a világ leghíresebb címlaplányát

A National Geographic 1985. júniusi számából ismert afgán lány, Sharbat Gula ellen a pakisztáni hatóságok vizsgálódnak, miután hamis személyazonossági papírokkal tartózkodott az országban.
Gulát azzal gyanúsítja a pakisztáni rendőrség, hogy tavaly áprilisban Sharbat Bibiként álnéven, hamis papírokkal folyamodott személyigazolványért az afgán határ mellett fekvő Pesavárban – adta hírül az artdaily.com. Nem ő az egyetlen, aki megpróbálta kicselezni a számítógépes nyilvántartást. Csak tavaly több ezren akadtak fent a rostán.
A címlap egy kiállításon. Mona Lisa és a sötét oldal
A világhírű címlap egy kiállításon. Mona Lisa és a sötét oldal
Tim Wimborne / Reuters

Az AFP riportere ellátogatott abba a szegénynegyedbe, amelyet Gula lakcímként adott meg a kérelmében. Az ott lakók elmesélték, hogy hónapokkal korábban valóban ott élt a nő a helyi pékségben dolgozó férjével együtt.

Az üggyel foglalkozó rendőrtiszt kijelentette, hogy a nő minden iratát hamisnak találták, amelyeket Sharbat Bibi, valamint két fia, Rauf és Wali Khan egyazon napon nyújtott be a hatóságokhoz. Az is kiderült, hogy a nő és a két férfi semmilyen rokonságban nem állnak egymással.

Az átható zöld tekintetű Gulát 12 éves korában ismerte meg az egész világ, amikor 1985 júniusában címlapjára tette az amerikai National Geographic magazin. A fotós, Steve McCurry a Nasir Bagh menekülttáborban készítette a portrét. A kép, amelyen a tengerzöld szemű lány, a fejét lazán körültekert vörös kendőben egyenesen a kamerába néz, egyszerre lett szimbóluma a 80-as évek afgán konfliktusának és az egész világon súlyos humanitárius vészhelyzeteket eredményező menekültproblémának.

A fotózáskor még ismeretlen nevű, pastu lány szüleit a Wikipédia szerint a szovjet bombázás ölte meg. A címlap sikerét követően McCurry tizenhét évig kutatott a lány után, mire 2002-ben újra rátalált. Gula akkor látta életében először a világhírű fényképet, amely miatt Leonardo de Vinci Mona Lisájához is hasonlították már.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.