Nyolcvan szerzetesrend öltözékei

Egyedülálló viselettörténeti kiállítással gyarapodott a keszthelyi babamúzeum. Az új tárlaton több mint száz, apró ruhakölteménybe öltöztetett porcelánbábu révén kaphatnak ízelítőt a látogatók abból, hogy mit és miként viseltek egykor a Magyarországon működő szerzetesrendek tagjai.

Apácák és szerzetesek sorakoznak a Keszthely belvárosában lévő babamúzeum egyik alagsori helyiségében: bár csak hetven centiméter magas porcelánbábukról van szó, aprólékosan kidolgozott ruháik megszólalásig élethűek. Nyolcvan szerzetesrend különféle öltözékeinek kicsinyített mása látható a múzeum nemrégiben megnyílt, az országban egyedülállónak számító kiállításán: megismerheti itt a nagyközönség például azt, hogy milyen öltözéket viseltek egykoron a ferencesek, a bencések, a karmeliták, a pálosok, vagy épp a Teréz anya által alapított Szeretet Misszionáriusai Rend tagjai.

Túri Török Tibor, a babamúzeum vezetője érdeklődésünkre elmondta: az elmúlt években elkészült és teljessé vált már a Kárpátmedence népviseletei, valamint a huszáröltözékeket - egyaránt porcelánbabákon - bemutató kiállítás, s úgy vélték, ezeket jól kiegészítené egy egyházviseleti tárlat. Hozzátette: noha ez az ötlet már négy éve megszületett, a kiállítás létrehozása sokáig húzódott, mert nem várt nehézségekbe ütköztek.

- Nincs szakirodalma annak, hogy az egyes rendek tagjai milyen öltözéket viseltek, így több mint hároméves kutatómunka kellett ahhoz, hogy nekiláthassunk a babák és a különféle ruhák elkészítésének - mondta Zorkóczy Éva, népi iparművész, a Keszthelyen látható bábuk és miniatűr ruhák megalkotója, aki hozzátette: - A ma is működő rendek többségét személyesen kerestem fel azért, hogy az egyes ruhadarabok lehető legpontosabb, leghitelesebb kicsinyített másolatait készíthessem el. Volt, ahol fényképekkel, rajzokkal, festményekkel segítettek, de akadt példa arra is, hogy egy idős nővér ajándékozta oda az évtizedek óta őrizgetett, szentelt öltözetét. Könnyű dolgom volt a Szeretet Misszionáriusainál is, hiszen még be is öltöztettek azért, hogy pontosan értsem a Teréz anya révén világszerte ismertté vált kékfehér szári kialakítását. Az Irgalmas Nővérek viseleteinek kicsinyített másai azért különlegesek, mert azokat eredeti, szentelt ruhadarabok anyagából készíthettem el. Nem volt azonban minden esetben ilyen könnyű dolgom. A karmeliták ruházatából például csak hoszszas kutatás, szervezés után Münchenből sikerült mintadarabot szerezni.

Az iparművész megemlítette, hogy a pontos „szabásminták" megszerzése mellett a kivitelezés sem volt egyszerű feladat. A nővérek, szerzetesek ruhái egyszerű viseletnek tűnnek ugyan, ám jó néhány öltözéknél nagy gyakorlatot igényel a hajtások, vasalások, fodrok kialakítása. A Sacre Coeur nővérek apró hullámokból álló, a kiállításon mindössze tenyérnyi méretű fejbodrán például kétszázötven darab fogpiszkáló felhasználásával sikerült csak rögzíteni a fodrokat - tette hozzá Zorkóczy Éva.

 

Baba múzeum
Baba múzeum, Boda András felvétele, 2009-08-26,
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.