Nyolcvan perc alatt a Vár körül

Archív felvételek segítségével idézi fel a budai Vár történetének emlékezetes pillanatait 1869-től az 1970-es évekig a Századunk - a budai Vár XX. százada című dvd, amelyet kedden mutattak be az Országos Széchényi Könyvtár dísztermében.

A nyolcvanpercnyi némafilm magyar, angol és német nyelvű borítóval is kapható lesz, hogy a Budapestre látogató turisták mélyebben megismerhessék a várnegyed történetét - közölte Nagy Gábor Tamás I. kerületi polgármester, aki elmondta: a lemez a Budavári Önkormányzat kiadványa, és mintegy négymillió forintba került.

A polgármester a bemutatón felidézte, hogy a dvd-n látható filmeket tavaly októberben, a Századunk - a budai Vár XX. századi története címmel nyílt kiállításon már megismerhette a közönség a Várnegyed Galériában.

A dvd-n a többi között szerepel a Lumiere-testvérek felvétele a millenniumi menetről 1896-ból, IV. Károly király koronázása, a háborús évek Szent Jobb-körmenetei, az ostrom pusztítását megörökítő képek, valamint 1956-ból Mindszenty József bíboros nemzetközi sajtótájékoztatója, amelyet két nappal a kiszabadulása után tartott november 1-jén a prímási palota előtt. A film érdekessége, hogy több kameraállásból rekonstruálták Mindszenty beszédét, a hangot pedig a Magyar Rádió felvételéből vágták hozzá - emelte ki Hanák Gábor, az Országos Széchényi Könyvtár Történeti Interjúk Tárának igazgatója.

Mint mondta, a kiadványt kísérletnek tekinti, amelyet folytatni szeretne. "Nem minden mozgókép szerepel ezen a lemezen, ami a korszakból megmaradt, hiszen van néhány olyan esemény, amelyet szinte minden évben rögzítettek a filmesek" - mutatott rá. A történész hozzátette: érdemes többször is megnézni a felvételeket, hiszen sok érdekes részlet rejtve maradhat a néző előtt.

Hanák Gábor elmondta: a dvd a Magyar Nemzeti Filmarchívummal való sok évtizedes együttműködésnek köszönhetően jött létre. Valamennyi fellelhető filmdokumentumot végignéztek, ezekből válogatták a dvd anyagát, amelyhez autentikus zenéket adtak, hogy "pergővé" váljon az összeállítás. "Egy Ábrahám Pál-operettrészletet is beletettünk németül és magyarul. Ezzel azt is éreztetjük, hogy a XIX. század második felében a budai Vár félig-meddig német kisvároska volt" - mondta az igazgató.

A sajtótájékoztatón megjelent Potzner Ferenc építész-művészettörténész is, aki felidézte: nagy segítséget jelentettek a Sándor-palota rekonstrukciójában a korabeli filmfelvételek. A filmösszeállítást méltatva, hozzátette: a filmek számos olyan részletet őriztek meg az utókornak, amelyek másutt nem maradtak fenn. "A várral valami végre történni fog, ez a levegőben van" - vélekedett, hangsúlyozva, hogy az épületegyüttes rekonstrukciójához nélkülözhetetlenek a századelős filmösszeállítások.

A polgármester a budai Vár rekonstrukciójának további ütemezéséről egyelőre nem tudott részletekkel szolgálni, de azt elárulta, hogy a Norvég Alap támogatásával nemsokára újraöntetik a Mátyás-templom egyik harangját, amely a második világháborúban pusztult el. Nagy Gábor Tamás kiemelte: az öntés folyamatát, a szállítást és a beemelést is filmre rögzíti majd Hanák Gábor csapata.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.