Nyílhatnak a kincseskamrák

„Mesterségem címere” munka-főcímmel elkészült és tegnap be is mutatkozott a nyilvánosságnak a népi kézművesség stratégiája, amely a következő évekre kijelöli az utat-módot a döntéshozóknak a sajnálatosan háttérbe szorult tárgyalkotó népművészet helyzetbe hozásához, egyúttal a magyar vidék társadalmi, gazdasági és turisztikai fellendítéséhez.

A Vidékfejlesztési Minisztérium által megrendelt anyagot tegnap a Hagyományok Házában (HH) ismertették, mások mellett a tárca illetékes államtitkára, V. Németh Zsolt és az Emmi kultúráért felelős államtitkára, Halász János jelenlétében. Előbbi kiemelte: a Nemzeti Közművelődési és Közgyűjteményi Intézet égisze alatt rövidesen létrehoznak egy hálózatot, amelynek minden megyében lesz egy-egy pontja – ezek is segítenek majd a stratégia gyakorlati megvalósításában. Utóbbi biztosította az egybegyűlteket: azon lesz, hogy az anyagot „becsatornázza” a megfelelő kormányzati szereplőkhöz.

Teknős Miklós 2002.08.17. Digitális  
Szent István-napi ünnepségek Mesterségek ünnepe a Budai Várban - mesterségek vására, kézművesek kirakodóvására kézműves tárgyak népművészeti vásár
Teknős Miklós 2002.08.17. Digitális Szent István-napi ünnepségek Mesterségek ünnepe a Budai Várban - mesterségek vására, kézművesek kirakodóvására kézműves tárgyak népművészeti vásár

Mint megtudhattuk, a Hagyományok Háza szakemberei által – 55 szakértő és 12 civil szervezet közreműködésével – kidolgozott stratégia legfőbb célja a népművészet megújítása, a tradicionális mesterségek fennmaradásának, továbbörökítésének, a kézművesek helyben boldogulásának és a falusi-kisvárosi közösségek megerősítésének elősegítése, mindezen keresztül pedig a települések anyagi kondícióinak javítása. A szerzők a helyzetfelmérés után pontokba szedték a legfőbb feladatokat.

Úgy látják: az egyik legfontosabb tennivaló a vonatkozó jogszabályok felülvizsgálata. Azt javasolják, hogy az állam az első körben a mostani, havi 40.920 forintról 5 ezer forintra csökkentse a kézműves vállalkozók járulékterheit, majd később igazítsa a bevételeikhez; esetükben a 27 százalékos helyett 5 százalékos áfát tartanának reálisnak. Jóval nagyobb súlyt helyeznének az oktatásra is, az óvodától egészen a mesterkurzusokig, elképzelésük, hogy a népi kézművesség már az általános iskolai művészettörténet-tanításban legyen választható szakirány, és hogy a tárgyat oktató középiskolák számát növeljék – most csak egy ilyen van. Sok tennivalót látnak a fesztiválok vidékén is. Amint azt a HH munkatársai régóta forszírozzák, elő kellene írni, hogy ilyen összejöveteleken kizárólag zsűrizett termékeket lehessen árusítani, valamint – amire Beszprémy Katalin, az intézmény társvezetője tegnap külön is kitért – mielőbb véget kell vetni a gyakorlatnak, hogy a fő attrakcióként felvonuló kézművesektől/népművészektől ugyanolyan (többségük számára horribilis) helypénzt szedjenek, mint a többi vásározótól. Javítani kellene a közösségi színterek – alkotóházak, kézműves iskolák, nyitott műhelyek működési feltételein, amelybe beleeértendő például az is, hogy a népi tárgyalkotás kapjon több lehetőséget a külföldi kulturális évadokon való részvételre.

A javaslattevők szerint csatlakozni kellene ahhoz az irányhoz, amely a helyi termékeket előnyben részesíti az egyebekkel szemben, így – Kincseskamra néven – cél- és okszerű lenne létrehozni egy kizárólag helyi (de legfeljebb 40-50 kilométerre készült) portékákat forgalmazó üzlethálózatot. Ez, mint Beszprémy ugyancsak rámutatott, egyfajta ellenpontként szolgálhatna a mű-népi bóvlikat forgalmazó boltokkal szemben, másrészt tudomásul kell venni, hogy aki remek kézműves, nem feltétlenül jó menedzser – az egységes arculatú pontokból álló hálózat sokat segíthetne ezeknek a mestereknek a piacra jutásában is.

A stratégia kidolgozói felhívták a figyelmet, hogy a döntéshozóknak az alapanyag-termelés és értékesítés területén is be kellene avatkozniuk. Példaként említették, hogy fűzfavesszőből messze nem termelnek eleget, újabb üzemeket kellene nyitni (ezzel persze munkahelyet teremtenének), és rámutattak arra is: a ma divatos kukoricafajták csuhéja többnyire nem alkalmas kézműves célokra. Hasonló gondok vannak egyébként a szalmával is, szükség volna tehát pár száz hektárnyi területre, hogy a (remények szerint növekvő) keresletet kielégíthessék.

A következő feladat egy intézkedési terv kidolgozása – minél gyorsabban. Nem mellesleg azért is, mert az előttünk álló hét év EU-pályázatain elsősorban közösségfejlesztésre, gazdaságélénkítésre lehet majd pénzeket nyerni. Márpedig a népi kézművesség legalább annyira közösségformáló erő, mint gazdasági tevékenység – mutatnak rá a szakemberek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.