Novembertől vetítik a tanyasi westernt

November 13-tól kerül a magyar mozikba Hajdú Szabolcs tanyasi westernje, a Délibáb (Mirage), melynek egyelőre a beharangozó filmjét tudjuk megmutatni.
A magyar pusztán játszódó film egy afrikai futballista történetét meséli el, aki menekülni kényszerül a hatóságok elől egy eladott mérkőzést követően. Francis egy világtól elzárt tanyán talál menedéket mélyen a puszta szívében, ám hamarosan rádöbben, hogy a tanya valójában egy modern kori rabszolgatelep.

Megjelenésével felkavarja a helyiek életét, az apátiába süllyedt foglyok a megmentőt, a kiskirályként uralkodó Cisco riválisát látják benne.

Életének legkeményebb meccse kezdődik, melynek tétje nemcsak a szabadság, hanem maga a túlélés. A Délibáb a magyar mozi hagyományait és a western műfaját ötvöző mese a mai Magyarországról, rasszizmusról, egyenlőségről, hatalomról, szabadságról.

Hajdu Szabolcs a filmet a Hortobágyon forgatta az elefántcsontparti születésű Isaach de Bankolé főszereplésével, aki Jim Jarmusch filmjeivel vált ismertté, de láthattuk Lars von Trier Manderlay-ében és a Casino Royal című James Bond-dolgozatban is.

A film a közelmúltban a Torontói filmfesztiválon mutatkozott be, ahol jól fogadták. "A félelmek, hogy egy ilyen típusú film, mint a Délibáb, talán Magyarországon kívül senki mást nem érdekel, nem váltak valóra. Szerencsére átjöttek a film jelentései, a közönség vette, értette, pontosan érzékelte minden egyes mozzanatát. Úgy tűnik, sikerült valami univerzálisabb, egyetemesebb dolgot megfogalmazni" - nyilatkozta a rendező.

Mozija forgatókönyvét Hajdú irodalmi forrásból, Tar Sándor Ház a térkép szélén című novellája alapján írta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.