Nincsenek határok

Megszokhattuk, hogy a holland kultfesztek minden művészeti ágban a legfrissebb és legprovokatívabb alkotásokat, előadásokat hozzák el Magyarországra. Épp ezért a fesztivál címe is figyelemfelkeltő: Nincs lehetetlen.

A Toneelgroep Amsterdam színházi társulat ezt az állítást leginkább a műfajokon átívelő rendezéseivel támasztja alá: míg játszanak vérbeli klasszikusokat is - Shakespeare római tragédiáit - repertoárjuk jelentős részét mű-vészfilmek színházi adaptációi adják. Ilyen Bergmantól a Jelenetek egy Házasságból is, de attól sem riadnak vissza, hogy a műalkotások közötti határokon is átlépjenek, Antonioni project című előadásuk a mester több forgatókönyvét gyúrja majd egybe.


Nálunk a Premiert adják majd elő, amely szintén adaptáció: a hasonló nevű John Cassavetes film színpadi átdolgozása. A történet sok szempontból a határok átlépéséről is szól, a főszereplőnek gondjai támadnak a valóság és a színpad világának szétválasztásával. A társulat a közönség és a színpad közötti kapcsolattal is szívesen manipulál, egyik előadásukon székek helyett ágyakban kaptak helyet a nézők.


A Toneelgroep Amsterdam Hollandia legnagyobb és tán legis-mertebb társulata, de kényelmesen mozognak a külföldi színház-termekben is, rendszeresen turnéznak Európában és Amerikában. Az előadás április 24-én és 25-én tekinthető meg a Nemzeti Színházban.

 

Nincs lehetetlen: Pesten a Cassavetes-film színpadi változata
Nincs lehetetlen: Pesten a Cassavetes-film színpadi változata
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.