Nincs nyilvános régészeti lelőhelylista

Nem jelent meg a nyilvános, bárki számára elérhető régészeti lelőhelylista a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal honlapján, bár az ezt elrendelő kormányrendelet április 1-jén hatályba lépett. A KÖH közleményt adott ki az üggyel kapcsolatban.

Április 1-jén hatályba lépett a 362/2008. (XII. 31.) számú módosító kormányrendelet, mely szerint „A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal a honlapján, bárki számára korlátozás nélkül hozzáférhetővé teszi a régészeti lelőhelyek, a régészeti védőövezetek, a műemléki területek és a műemlékek, valamint az azonosításukhoz szükséges és a védettségükre vonatkozó adatok naprakész, az adatok közötti keresés lehetőségét biztosító adatbázisát."


Az idézett rendelkezés célja egyebek között az egyes közigazgatási ügyekben eljáró hatóságok tájékoztatása arról, hogy az adott esetben helye van-e a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) mint szakhatóság megkeresésének. Az adatbázis használatával lesz ugyanis megállapítható, hogy az ügyben érintett ingatlan régészeti lelőhelynek vagy védőövezetnek, illetve műemléknek vagy műemléki területnek minősül-e.


A KÖH honlapján már korábban is volt egy elérhető adatbázis, de ez nem felel meg a rendeletben előírt feltételeknek. Az eddig vezetett nem nyilvános hatósági nyilvántartás ugyanis  régészeti szakmai azonosításra alkalmas adatokat tartalmaz, de azok csak minden esetben egyedileg elvégzendő eljárással feleltethetők meg az érintett földrészletek közigazgatási eljárásokban alkalmazott helyrajzi szám szerinti megjelölésének. A liata jelen formájában tehát a széles körű, közvetlen felhasználást nem teszi lehetővé.

A lelőhelyek helyrajzi szám szerinti megjelölésének és közzétételének alapvető feltétele - írja nyilatkozatában a KÖH -, hogy legyen biztosított a Hivatal számára olyan hivatalos, naprakész kataszteri térképállomány, amely felhasználásával közhitelesen biztosítani tudná a kulturális örökség elemeinek hiteles közigazgatási adatait, így különösen érvényes helyrajzi számait. A KÖH csak a kataszteri térképállomány birtokában tudja a rendelkezésére álló szakmai kapacitás teljes kihasználásával, gyorsított ütemben ezt a munkát, kb. 3 hónap alatt szakszerűen elvégezni.

Mint azt egy korábbi cikkünkben megírtuk, a ketaszteri térkép 1,4 milliárd forint (áfával számított) áron szerezhető meg az Országos Kataszteri Program Kht.-tól, amely részletfizetést ajánlott a KÖH-nek. Az első részlet, közel 400 millió forint befizetése után a KÖH megkapná a térképet, majd további négy (összesen öt) évig az újabb részletek fejében évről-évre a frissített változatokat is. Arról azonban még nem született döntés, hogy az Oktatási és Kulturális Minisztérium biztosítja-e a térképre a százmilliókat, vagy szorgalmazza a rendelet módosítását, amire régész szervezetek, s a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Pálinkás József is kérte személyesen Hiller István minisztert. A megkeresés - ahogy lapunké is - válasz nélkül maradt az OKM részéről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.