Nibelung gyűrűje a Bebek toronyban

Rendhagyó képzmőművészeti eseménnyel adóznak Richard Wagner zeneszerző emlékének, s tiltakoznak a történelemhamisítások és a nacionalizmus ellen felvidéki festők, performerek szombat délután a füleki várban.

A Rovás Polgári Társulás Nibelung gyűrűje című kiállításának ez alkalommal félnapos megnyitót tartanak a Füleki Vármúzeum Bebek tornyában. Az alkotócsoport először 2008. augusztus 29. és 31. között, a budapesti Millenáris Parkban rendezett Art Mozaik - Külhoni Művészeti Fesztiválon mutatta be A Nibelung gyűrűje című képzőművészeti akcióját. Akkor a fesztivál közönsége előtt kilenc festő három nap alatt száz, nagyméretű festményt készítettek farostlemezekre, akrill technikával.

A happening második felvonásaként idén februárban Komáromban, a Limes Galériában Suchoža József és Viktor Oravec a site specific art műfajában, és Szabó Ottó, Fodor Kata, Václav Kinga, Gyenes Gábor, Krúzs Judit, Ferdics Béla valamint Szászi Zoltán bővítették tucatnyi új képpel a művet. Molnár István dzsessz-zenész Wagner művére építő szabadon improvizált gitárzenéje és Mizser Attila költő Nibelung átiratai is szerves részeivé váltak az alkotási folyamatnak.

A füleki várban szombat délután kettőtől ötig az alkotási folyamatba ismét bárki bekapcsolódhat, akár aktív résztvevőként is. A kiállítás 17 órakor kezdődő megnyitója egyben a Bebek-torony új kerengőjének avatóünnepsége és a vár idei szezonjának a nyitórendezvénye is.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.