New Orleans Swingfesztivál nyolcadszor

Forró swinghétvége – ezt ígéri a Művészetek Palotája ezekben az amúgy sem épp hűvös napokban. Pénteken, szombaton és vasárnap a műfaj nagyjai lépnek a Fesztivál Színház deszkáira, hangulatfokozásilag. A New Orleans Swingfesztivál 2005 óta nem okoz csalódást.

Ráadásul évről évre emeli a tétet. Az elmúlt esztendőkben nem csak a hazai és a régióbeli előadók, de tengerentúli zenészek is tiszteletüket tették az eseményen – s az idén sem lesz ez másképp. A nyolcadik fesztiválon találunk osztrák, finn, svájci és persze amerikai előadókat is, a műfaj híveinek nagy örömére.

Elsőként (pénteken) a „mindössze” harmincadik születésnapját ünneplő Antti Sarpila Swing Band érkezik a MüPába. A banda névadója épp csak tizennyolc éves volt, amikor megalapította zenekarát, stílushűságéhez és virtuozitásához azonban már akkor sem fért kétség.

A szombat is igazi csemegét kínál, érkezik ugyanis a Csík Gusztáv Trió – mégpedig Joan Faulknerrel és Szalóky Bélával kiegészülve. Az igazi nehézsúlyúakból álló formációban egyebek mellett az is különleges, hogy a csapatkapitány egy magyar művész. A magyar, amerikai és svájci kollabként is értelmezhető produkció ezúttal is a „swing esszenciáját csepegteti majd a rajongók fülébe”, Csíkék mellett Faulknerrel, aki a popszakmában sem akárki, s a fesztivál közönségének talán Szalóky Bélát sem kell bemutatni.

A vasárnap igazi időutazást kínál. Hiszen az osztrák Thomas Gansch és a Dixieland All Stars csapata a múltba viszi a swing szerelmeseit: héttagú bandájával Gansch a Bix Beiderbecke, King Oliver, Louis Armstrong vagy Fletcher Henderson nevével fémjelzett, illetve az ő muzsikájuk nyomán a két világháború közti Németországban létrejött muzsikákat játssza majd. Ugyancsak a Fesztivál Színházban.

Részletes programért ide érdemes klikkelni.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.