Névtáblát kell cserélni Radnótiéknál

A Rockmúzeum mellé kerül a Radnóti-emlékszoba az Újlipótvárosban a költőről elnevezett művelődési központban. Az özvegy halála után itt mutatják be a költő és felesége életét meghatározó bútorokat és tárgyakat.

Radnóti Miklós íróasztala, karosszéke, könyvespolca, valamint a legendás házaspár hitvesi ágya, könyvtáruk néhány eredeti darabja és különféle személyes tárgyak: ezekkel rendezik be azt az emlékszobát, amely március 11-től lesz látható az újlipótvárosi Radnóti Miklós Művelődési Központban (a RAM-ban). A szervezők szándéka szerint élethű, az eredeti elrendezéshez nagyon hasonlító installáció enged majd betekintést a tragikus sorsú költő és emlékét haláláig hűségesen ápoló özvegye életterébe.

Szerdára minden készen áll majd, a költő és hitvese szobájának mása fogadja a látogatókat
Szerdára minden készen áll majd, a költő és hitvese szobájának mása fogadja a látogatókat

Magasra csaptak tavaly az indulatok Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni halála után, amikor kiderült, hogy a hagyaték egy részét árverésen értékesítik, vagyis mindaz, amit az özvegy egész életében őrzött, nem marad egyben, hanem több magángyűjteményt gazdagít, ráadásul lakásukból sem lesz múzeum. A Pozsonyi úti lakás, illetve a hagyaték múzeumi célra történő megvásárlását Gy. Németh Erzsébet, a Demokratikus Koalíció fővárosi képviselője közgyűlési előterjesztés formájában akarta indítványozni. Végül nem tette, mert kiderült, hogy a hagyaték értékesítése megkezdődött, úgy látta, már nem tehetnek semmit – mondta lapunknak.

Radnótiné, majd örökösének jogi képviselője, Endrényi Krisztina, és Ferencz Győző, az irodalmi hagyaték végrendeletben kijelölt kezelője közös közleményben reagált: a végrendelet szerint a költő özvegye lakását nem kívánta múzeum céljára hasznosítani. Szerintük, ha akarta volna, a magyar államra hagyhatta volna teljes vagyonát, de nem így tett. A kéziratokat, leveleket, dokumentumokat és fényképeket azonban, tehát mindazt, ami a nyilvánosság szempontjából jelentőséggel bírhat, nagyvonalúan az MTA-nak adományozta. A hagyaték többi részét viszont nem akarta egyben tartani.

Eddig a „Dr. Radnóti Miklós” névtábla állt a lakás ajtaján, ahol Gyarmati Fanni haláláig élt, és nem lehet tudni, kié kerül majd a helyére. Az általános örökös, az asszony unokahúga több személyes tárgyat a XIII. kerületnek adományozott, ezek a helytörténeti gyűjteményének részeként lesznek kiállítva. A restaurált bútorokkal berendezett emlékszoba jelentős átmenő forgalmú, könyvtárat, színházat és a rockmúzeumot is magában foglaló művelődési központba kerül, tovább növelve annak vonzerejét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.