Nemzeti Kodak

Elekes Botond váltotta március 11-én Bakos Editet az Urániát üzemeltető Nemzeti Filmszínház Nonprofit Kft. élén. Az új vezető szerint szükséges az előrelépés. „Az Uránia nem költségvetési intézmény, hanem gazdasági társaság, de nonprofit jellegéből adódóan nem működhet tisztán piaci modell alapján sem. A magas szakmai színvonal megőrzése mellett kell fenntarthatóan működnie” – mondta lapunknak az új igazgató.

Az éves működési költségnek – amely 2015-ben mintegy 300 millió forint – mindössze a húsz százaléka az állam által biztosított működési támogatás. Elekes Botond hangsúlyozza: az Uránia art mozi, de több is annál. Ahogy a neve is mutatja, a nemzeti jellegnek is meg kell felelnie. Az igazgató szeretné a mozit a magyar filmek Kodak Theater-jévé tenni, örömmel vállalnák minden hazai gyártású mű ősbemutatóját és műsoron tartását. Ez ügyben tárgyalni fog a Magyar Nemzeti Filmalappal, hogy együttműködjenek.

Szabó István, Gáspárfalvy Dorka és Helen Mirren Az ajtó díszbemutatóján az Uránia Nemzeti Filmszínházban
Szabó István, Gáspárfalvy Dorka és Helen Mirren Az ajtó díszbemutatóján az Uránia Nemzeti Filmszínházban
Kallos Bea / MTI

Továbbá is szeretnének a legjelentősebb fesztiválok (Titanic, Anilogue) és filmhetek helyszíne lenni. A mozi a századfordulón az épületben működő Uránia Tudományos Színházról kapta a nevét. Nemcsak ezért, de több tudományos és ismeretterjesztő művet terveznek bemutatni. Emellett műsoron tartják az opera- és balettközvetítéseket is. Az Uránia épületét a Színház- és Filmművészeti Egyetem is használja.

Elekes Botond fontosnak tartja, hogy szorosabb együttműködést alakítson ki a felsőoktatási intézménnyel: szeretné, ha a vizsgafilmek bemutatói itt lennének, illetve ha a hallgatók munkái megjelenhetnének a műsorban. Erről tárgyalni fog M. Tóth Géza rektorral. Ugyanakkor probléma, hogy jelenleg a mozi menedzsmentje nem „fér be” az épületbe, ami különösen akkor kellemetlen, ha ismert művészt látnak vendégül.

Elekes Botond emlékszik, hogy amikor még a minisztérium képviseletében vett részt Szabó István Az ajtó című műve premierjén, a szervezők a ceremóniára érkező Helen Mirrent nem tudták méltóképpen fogadni. Megoldást jelentene, ha erre a célra a mozi megkaphatna egy épületrészt, melyet jelenleg a Színház- és Filmművészeti Egyetem használ.

Névjegy

Elekes Botond 1962-ben született Marosvásárhelyen, 1985-ben Kolozsváron diplomázott a Babes-Bolyai Tudományegyetem Fizika Kar magyar tagozatán. 1998 és 2002 között a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumában főosztályvezetőként dolgozott. 2002 októberétől minisztériumi főtanácsosként a határon túli magyar hivatásos színházi intézmények, filmes ügyek, néptáncegyüttesek és zenei programok, és a közművelődési ügyek szakmai referenseként dolgozott. 2010 és 2012 között Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár kabinetfőnöke volt, 2014 márciusáig a Miniszterelnökség főtanácsadójaként dolgozott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.