Nemi erőszakkal hergel Eminem

Alig jelent meg Dr. Dre új albuma, máris áll a bál körülötte. A lemezen közreműködik Eminem is, aki – tőle nem szokatlan módon – nemi erőszakról szövegel.

Még a rajongók is kiakadtak azon, hogy a 16 esztendeje várt Dre-lemezen milyen súlyos dolgok hangzanak el. Bár az amerikai hiphop-producernek sosem kellett a szomszédba mennie a durva szövegekért (ő volt a legendás N.W.A., az első gengszterrap-együttesek egyikének alapítója), úgy tűnik, a kilencvenes évek óta nagyot fordult a világ, és az internetes közönség kevésbé toleráns az abúzus témakörével kapcsolatban.

Eminem a Medicine Man című számban azt mondja: "Még azok a nők is elélveznek tőlem, akiket megerőszakolok". Ez kiverte a biztosítékot az internetezőknél, a közösségi oldalakat elárasztották a döbbent hozzászólások.

Ha mindez nem volna elég, a Loose Cannons című szám végén lévő "hangjátékban" Dre meggyilkol és eléget egy nőt. Húsz évvel ezelőtt valószínűleg senki sem kapta volna fel a fejét az ilyesmire, hiszen mindennaposak voltak a hasonló dolgok a hiphop-lemezeken, ám a Bill Cosby-ügy kellős közepén, a mind gyakoribb iskolai/bevásárlóközpontokban elkövetett lövöldözések országában nem túl bölcs dolog ilyesmivel előállni.

Íme, a kifogásolt szám Eminemmel (a kérdéses sor 2:37-nél hangzik el):

Vannak egyébként, akik szerint a szédületesen gyors Eminem-versszak annyira zseniális (tényleg mestermunka, ember legyen a talpán, aki elsőre felfogja minden sorát), hogy a művészeti érték miatt el kell tekinteni a kifogásolt szövegrésztől. Szerencsére ők vannak kevesebben, ráadásul a nőgyilkos részletről elég nehéz volna azt állítani, hogy artisztikus célokat szolgált volna. 

Mindezek tükrében eltörpül a tény, hogy a multimilliomos, a zenélésen kívül a Beat fejhallgatókból is szép summát kereső Dr. Dre jótékony célra ajánlotta fel a Compton című lemez bevételeit. A pénzből alapítványt hoz létre szülővárosa, a kaliforniai Compton nehéz sorsú gyerekeiért – a jótékonysági szervezet képzőművészeti és szórakoztatóipari oktatást végez majd.

A Compton című album nem filmzene ugyan, de a Straight Outta Compton (Egyenesen Comptonból) című, augusztus 14-én a mozikba kerülő N.W.A.-dokumentumfilm inspirálta. A mozifilm hazai forgalmazásáról egyelőre nincsenek információk. A filmhez készült előzetesben Dr Dre és Ice Cube elmondják: azért lettek annyira sikeresek, mert minden frusztrációjukat a zenéjükbe és a szövegeikbe vezették, és az egész korosztályuk hangjai voltak. A kemény, társadalomkritikus szövegek a nyolcvanas években (a banda 1986-ban indult) alapjaiban reformálták meg a hiphop stílust. Az viszont jó kérdés, miféle frusztrációja lehet egy befutott, gazdag és elismert, sok fiatal által példaképnek tartott hiphop-producernek, ami miatt nőgyilkosságot kellene a lemezén reklámoznia.

A film címéül szolgáló Straight Outta Compton című szám egyébként az együttes legnagyobb slágereinek egyike.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.