Német tiltás a Rammstein új albumára

A német ifjúságvédelmi hatóság betiltotta a Rammstein német rockzenekar legújabb, Liebe ist für alle da (A szerelem mindenkié) című albumának nyilvános németországi reklámozását és az album eladását 18 év alattiaknak; az indoklás szerint a zenekar lemeze szado-mazochista utalásokat tartalmaz.

Nagy felháborodást keltett többek között az Ich tue dir weh (Fájdalmat okozok neked) című dal, amely olyan sorokat tartalmaz, mint "Harapások, rúgások, kemény ütések, körmök, harapófogók, életlen fűrész - mondd, mit akarsz". A dalhoz tartozó illusztráció Richard Kruspe gitárost ábrázolja - előtte egy álarcos, meztelen nő térdel.

A hard rockot és az ipari metált az elektronikus zenével ötvöző Rammstein albuma egy hónappal ezelőtt jelent meg a Universal Music kiadásában. Azóta az egész világon nagy sikereket ért el: Németországban, Svájcban, Ausztriában, Dániában, Csehországban, Finnországban és Hollandiában az eladási lista első, Franciaországban, Svédországban és Belgiumban pedig második helyére került. Az együttes életében rekordnak számít, hogy az Egyesült Államokban a 13. helyen szerepel a lemez.

A német ifjúságvédelmi hatóság kiemelte, hogy a Rammstein Pussy című dala a hallgatókat arra buzdítja, hogy az AIDS veszélyével nem törődve létesítsenek védekezés nélküli szexuális kapcsolatokat. A számhoz forgatott videoklipet is felháborítónak tartják, mivel az a bandatagok szexjeleneteiből áll. A zenekarhoz közeli források szerint azonban a videókon a zenészeket színészek játsszák.

A kereskedők véleménye nem egységes a tilalomról, amely szerdától lép életbe. Egyesek szerint a dalok elfogadhatatlanok, semmiképpen sem gyerekeknek valók, így le fogják állítani az album árusítását.

Egyéb vélemények szerint azonban a tilalomtól csak még keresettebb lesz a lemez. Jörg Jäger, a lübecki Pressezentrum üzlet tulajdonosa elmondta: szerdától a pult alatt fogják árusítani az albumot, de csak olyanok vásárolhatják, akik bizonyítani tudják nagykorúságukat. "Ez persze azt jelenti, hogy a 18 évesek fogják azt megvenni húgaiknak és öccseiknek" - tette hozzá Jäger.

Berlini, 1995-ös indulása óta a Rammstein folyamatosan vitákat generált nyolc eddig megjelent albumával, amelyek olyan témákat érintenek, mint a szado-mazochizmus, a homoszexualitás, a vérfertőzés, a nekrofília, a pirománia, a kannibalizmus és a szexuális erőszak.

A zenekar 2010. március 16-án Budapesten, a Papp László Budapest Sportarénában lép fel.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.