Némafilm a város tetején

Mi van, ha esik az eső? Adekvát kérdés egy szabadtéri, ráadásul több mint egy hónapos fesztivál kapcsán. – Mi lenne? Esőkabátot osztogatunk – feleli Zentai István, az idén már hatodik alkalommal, tíz helyszínen, összesen 66 napon át megrendezett Tér-Film-Zene fesztivál főszervezője. A budapesti sorozat vasárnap kezdődött a Westend tetőkertjében.

A fesztivál ötlete először 1998-ban vetődött fel, a Pest, Buda és Óbuda egyesülésének 125. évfordulója, s persze a ma már fehér hollónak számító kertmozik kapcsán érzett nosztalgiából szervezték meg a mostani rendezvény elődjét a Feneketlen tónál, a Parkszínpadon. - Mindenkinek tetszett a kezdeményezés, mégis sikertelenség koronázta - emlékszik vissza Zentai István. Néhány évvel később a Margitszigeten volt a sor. Ez sem úgy sült el, ahogy szerették volna.

2003-ban aztán egy bécsi látogatás jelentette a fordulópontot. Az osztrák fővárosban hagyomány, hogy nyaranta a városháza előtti téren zenei filmfesztivált rendeznek. Zentai megtudta, hogy az osztrák szervezők partnereket keresnek az újonnan az Európai Unióhoz csatlakozó országokból, némi fesztiválexport céljából. A Rathausplatzon a városháza épületét egy óriási vetítővászon takarta, előtte négyezer szék, mindegyik foglalt. Mindehhez roppant profin szervezett vendéglátóinfrastruktúra társult. Volt ott mindenféle film: koncert, balett, opera, operett. 2004ben aztán megkezdődött a magyarországi helyszín keresése, a bécsiekkel együtt - a város valamely emblematikus terén szerették volna megrendezni a hazai fesztivált. - Hősök tere vagy Kossuth tér. Vagy ezek valamelyikén, vagy sehol - mondták a bécsiek, mondja Zentai.

A legnagyobb meglepetésükre 2004-ben a fővárosi önkormányzat és a Parlament illetékeseitől „megkapták" a Kossuth teret. Az Országház vászonnal történő eltakarása persze szóba sem jöhetett. 2005-ben a fesztivál bekerült Budapest kiemelt kulturális rendezvényeinek körébe, a Sziget, a Budapesti Búcsú, a Tavaszi Fesztivál és más rendezvények közé.

- Úgy terveztük, az első három év veszteséges lesz. Ezt a tervet tartottuk. A reménybeli fordulópont évében, mikor a 2007-es szezon programját terveztük, vagyis 2006 őszén nagyon furcsán néztek ránk a megkeresett szponzorok, mikor csillogó tekintettel azt mondtuk: újra meg szeretnénk rendezni a Kossuth téren a Tér-Film-Zenét. Talán nem kell mondanom, miért csodálkoztak... - utal Zentai az akkoriban nem túl ritka utcai performanceokra, a könnygázzal a főszerepben. Hiába győzködték a támogatókat, hogy kulturális rendezvényen azért mégsem szokás a politikai kőhajigálás.

2007-ben országos lett a fesztivál, először Debrecen, Szeged, Pécs és Győr, mára viszont már Veszprém, Nyíregyháza, Balatonfüred, Nagykanizsa és Szombathely is csatlakozott, és évről évre több önkormányzat szeretne részese lenni a programsorozatnak. Tavaly a Kossuth teret sújtó rendezvényembargó miatt az őket már korábban is kapacitáló Westend tetején találtak otthonra.

A program összeállítói túlnyomórészt a magyar mozgóképtermésből válogatnak, játékfilmeket, animációs és gyerekfilmeket, zenés mozikat vagy éppen színházi felvételeket láthat, aki elmegy a Tér-Film-Zene fesztiválra. Naponta egyszer pedig úgynevezett élő program is akad: koncertekkel dúsítják a programsorozatot. A környéken lakók idegeit kímélendő pedig egy, a Kossuth téren hagyománnyá vált szokást folytatnak: éjszaka csakis némafilmeket vetítenek, a zongorakíséretről Gyarmati István gondoskodik.

 

tér film zene
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.