A Verslovag nem fizet

Megfosztotta A Verskultúra Lovagja címtől a Magyar Versmondók Egyesülete az áprilisban, a Költészet Napján kitüntetett Hídvégi-Vernyik Projektház Kft.-t. A cég milliós nagyságrenddel tartozik az egyesületnek, amit nem hajlandó kifizetni.

A Hídvégi-Vernyik Projektház Kft. 2007-ben kereste meg a Versmondókat azzal, hogy a Rubophen Versíró Verseny szakmai koordinálásában és minél szélesebb körű terjesztésében segítsenek. Az egyesület művészei léptek fel az Első Magyar Versszínház produkcióival a tavalyi Múzeumok Éjszakáján az említett gazdasági társaság felkérésére. A 10. Kaleidoszkóp nemzetközi VersFesztiválon közös, a Rubophen Versíró Versenyt népszerűsítő mozgalomba kezdtek és felállították a versmondás Guinness-rekordját. Ugyancsak a VersFesztiválon mutatta be a Momentán Társulat és a Versszínház a RögvEst Költészet című előadást, a Projektház megrendelésére.

A Versmondó folyóirat és az egyesület internetes oldalai folyamatosan beszámoltak a Versíró Verseny aktuális híreiről, mi több, az egyesület irodalmi alelnöke, Turczi István József Attila-díjas költő a beérkező pályaműveket elbíráló zsűriben vezető szerepet játszott.

A cég tartozása miatt az Egyesület több felkért alkotót nem tud kifizetni, mert a megvalósult programokat utóbb a Rubophennel közvetlen szerződésben álló cég vezetője, Hídvégi András nem ismeri el. Annak ellenére, hogy azok megvalósulása nyomon követhető akár a sajtón keresztül is. A Magyar Versmondók Egyesülete bírósági eljárást kezdeményez a Projektház ellen, egyúttal az egyesület vezető szerve megfosztotta a Költészet Napján átadott rangos kitüntetéstől az érintett társaságot. A Verskultúra Lovagja címet olyan neves közéleti személyek és intézmények érdemelték ki, mint dr. Világosi Gábor, az Országgyűlés alelnöke, Dr. Besenyei Lajos, a Miskolci Egyetem korábbi rektora és a Rektori Konferencia elnöke, vagy Pusztay András egykori programigazgató és a Magyar Televízió.

A Magyar Versmondók Egyesülete mély megdöbbenését és sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a tisztességtelen haszonszerzés reményében még a lyukas zoknit is lehúzzák egyesek az amúgy is csaknem meztelen magyar kultúráról, nem törődve azzal, hogy a korábbi mecénás Rubophen vagy a szakmai szervezet Magyar Versmondók Egyesülete művészeit milyen méltatlan helyzetbe hozzák.

(A Magyar Versmondók Egyesületének közleménye)

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.