Nem égett le a Szentendrei Skanzen

A Skanzen közelében lángoló tűzzel kapcsolatos híradásokra reagálva a múzeum vezetősége hivatalos sajtóközleményben tudatja, hogy a tűz a múzeum falain kívül pusztított, de semmiféle kárt nem okozott a népi építészeti hagyományokat őrző épületekben, kiállításokban.

A hónapok óta tartó szárazság és az esőzés hiánya miatt a füves, növendékfás területen, a 911-es számú út túloldalán fellobbanó lángok gyorsan terjedtek. A tűz ugyan megközelítette a múzeum határát, de a tíz fecskendővel kivonuló III. kerületi, a szentendrei hivatásos és önkéntes tűzoltók, valamint a múzeum munkatársai megelőző intézkedéseinek köszönhetően nem terjedt át a kerítés mellett húzódó Nyugat-Dunántúl és Dél-Dunántúl tájegységekre. A közelben gomolygó füst miatt a déli óráktól két tájegység időszakosan nem volt látogatható.

A tűz nem veszélyeztette a Skanzen hétvégi, családi rendezvényét, a vidám Borünnepet sem, amelyen a szervezők hónapok óta dolgoznak. Szombaton és vasárnap 9-18 óráig zavartalan működéssel, 23 neves, hazai pincészet borai mellett színes gasztronómiai palettával: cigány konyhával, Slow Food udvarral, novaji házi rétessel panyolai szilvalekvárral várják a látogatókat.  A gyermekeket üveges tánc, csömöszölés, szőlőfajta felismerés, szalmabála ugráló és számtalan más hagyományos népi játék fogadja. A program kulináris vonulatán túl a hagyományőrző elemek is főszerepet kapnak: lesz hagyományos szőlőtaposás dézsában, szüreti felvonulás és bál. A színpadon  sor kerül komédiákra, borvirágos tréfákra, bordalokra, a programot  pedig Szalóki Ági, a Buda Folk Band és a Magyar Vista Social Club zárja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.