Nem dirigálja az ősverziót Kober

Nem igaz az a hír, hogy A bolygó hollandi januárra tervezett bemutatója előtt pár héttel – szervezetlenségre hivatkozva – mondta le szereplését és hagyta el a Magyar Állami Operaházat Axel Kober karmester – értesültünk a dalszínház sajtóirodájától. A Deutsche Oper am Rhein zeneigazgatója azért távozott, mert nem szívesen dirigálná a Wagner-darab ősverzióját.

Néhány napja visszautazott Németországba Axel Kober, aki januárban A bolygó hollandit vezényelte volna. A karmester állítólag a szervezetlenségre hivatkozott, nehezményezte, hogy nem gondoskodtak megfelelően a szállásáról, nem informálták arról, hogy mely énekesek mikor állnak rendelkezésére, a zenekar vezetőjével sem volt elégedett, és rossz néven vette azt is, hogy problémáiról nem tudott érdemben beszélgetni az operaház vezetőségével – írja a Magyar Narancs online oldala. Továbbá, állítólag – a magyar operaházi gyakorlatnak megfelelően – nem volt és máig sincsen aláírt szerződése. Úgy tudják, Kovács János, az Operaház első karmestere felajánlotta, hogy „beugrik” Kober helyett vezényelni, de értesüléseik szerint Héja Domonkos megbízott fő-zeneigazgató elutasította segítségét, meglehetősen nagy felháborodást kiváltva az operaházi művészek között.

Axel Kober
Axel Kober

Axel Kober titkársága arról tájékoztatta a Magyar Narancsot, hogy a művész csak pénteken lesz benn a munkahelyén. Az Operaház sajtóosztályát nem sikerült elérniük.

A Nol.hu-nak azonban sikerült megtudnia a dalszínház sajtóirodájától: Axel Kober arra kérte az Operaházat, vizsgálják meg, „kiengedhető-e” a szerződéséből – ez jelenleg is zajlik. A karmester mindezt azért kérte, mert úgy döntött, mégsem dirigálná szívesen a Wagner-opera úgynevezett drezdai ősverzióját. (Az operák különböző változatai közötti dilemma része a nemzetközi operajátszásnak, nem magyar sajátosság.)

Még októberben beszélt Axel Kober és Héja Domonkos megbízott fő-zeneigazgató a hangszereléssel kapcsolatos kompromisszumok lehetőségéről is, és a karmester semmilyen problémáról nem szólt az Operaházzal, a produkcióval vagy a szállással kapcsolatban. Azt is megtudtuk a sajtóirodából: a karmester – aki már hónapokkal ezelőtt aláírta szerződését az Operaházzal – legutóbb október végén járt Budapesten, próbákat tartott a drezdai verzióból.

Az énekesek körében bizonytalanságot az okozhatott, hogy a művész decemberi próbákat mondott le betegségre hivatkozva, tehát nem „hagyta el” az Operaházat. Ha sikerül szerződtetni, feltehetően Ralf Weikert, a Zürichi Operaház volt fő-zeneigazgatója vezényli A bolygó hollandit, valamint Kovács János.

Ha ez mégsem sikerül, az Operaház – amely közpénzből működik – igényt tart a szerződésben kikötött kártérítésre vagy megfelelő kárpótlásra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.