Nem Courbet-t veszünk

Múzeumi információk szerint nem Gustav Courbet 1852-ben készült Fehérharisnyás aktja (eredeti címén: "Femme nue couchee") az a műalkotás, amelyért kártalanítás címén 4,5 milliárd forintot helyezett letétbe a magyar állam.

A tétel a Nemzetgazdasági Minisztérium január havi jelentésében tűnt fel a Szépművészeti Múzeum kiadásai között. Ebben szerepel „4,5 milliárd forint egy külföldi személy kártalanítására egy ügyvédi irodában letétbe helyezett összeg a Szépművészeti Múzeumnál”. A múzeum azonban nem nyilatkozik annál többet, mint amit a Miniszterelnöki Hivatal számukra előírt: "Az államháztartás helyzetéről szóló NGM tájékoztatóban jelzett kiadással kapcsolatos jogügylet még nem zárult le. Annak részleteiről, a megállapodás eredményessége érdekében, csak a jogügylet lezárultát követően kerülhet sor, ennek várható határideje ez év közepe."

A napi.hu által nyilvánosságra hozott hírt követően a sajtóban szakértői véleményekre hivatkozva elterjedt, hogy az egykori Hatvany-gyűjteménybe tartozó Courbet-kép, a Fehérharisnyás akt lehet a megvásárolt darab, amely a háborúban orosz katonák révén egy pozsonyi orvoshoz került, majd 2007-ben (a doktor családjának kifizetett 706 ezer dolláros jutalom ellenében) a Hatvany család londoni leszármazottaihoz, s végül egy londoni műgyűjtőhöz.

Múzeumi információk szerint azonban nem Courbet-kép a szóban forgó vásárlás, és a 15 millió eurós ár is túl magasnak tűnik egy Courbet-képért, a festő művei az utóbbi időben néhány millió dollárért vagy fontért cseréltek gazdát. Ráadásul a kép hányatott múltja, bizonytalannak tűnő provenienciája sem a magas ár mellett szól. Bár az tény, hogy a kép 2007-es előkerülésekor a Zsidó Világkongresszus által alapított Commission for Art Recovery ügyvédje, Charles Goldstein éppen ennyire, 15 millió euróra becsülte a festmény értékét.

Szakértők szerint, ha Courbet képe lett volna a januárban vásárolt mű, azt már nyilvánosságra hozták volna. Amióta egyébként a közelmúltban bejelentették, hogy a Nemzeti Bank a következő tíz évben 30 milliárd forintot fordít műtárgyvásárlásra, számos ajánlat érkezett európai műkereskedőktől, a választék tehát nagy. Mindenesetre a 4,5 milliárdos vásárlás minden idők legnagyobb magyar múzeumi beszerzése lenne.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.