Nem vágta el az Európai Bizottság a TAO-t

Noha súlyos veszélyben volt, továbbra is fennmaradhat a TAO az előadó-művészeti mecenatúra fontos részeként, sikeres a kulturális közmunka-program, megszépül a Nemzeti Múzeum kertje és a következő évtizedben elköltözik, de addig is komoly segítséget kap az Országos Széchényi Könyvtár – számolt be Hoppál Péter kulturális államtitkár egy háttérbeszélgetésen.

A kulturális közmunka-program mostani szakaszában 6100 személy foglalkoztatását tette lehetővé, akiknek több mint 20 százaléka végleg el is tudott helyezkedni, a következő hullámban a kulturális közmunkások létszáma 7700 főre bővül, noha majd kétszer ennyi emberre volna igénye a településeknek és a kulturális közfeladatokat ellátó civil szervezeteknek - tudatta kedden a kulturális államtitkár.

Noha valóban mutatkoznak eredmények is, az ágazat dolgozói közül ugyanakkor sokan tartanak attól, hogy a közfoglalkoztatás túlzottan is népszerűvé válhat a közgyűjteményeknél és a közművelődési intézményekben. Még a rendes állásban lévők állását is veszélyeztetheti középtávon, ha ugyanahhoz a munkához olcsóbban is hozzá lehet jutni közmunkások átmeneti felvételével, így végső soron minden dolgozó kiszolgáltatottsága növekedhet.

A beszélgetés másik kétségtelenül jó híre az volt, hogy a TAO-rendszer, amely a cégek társasági adójából levonhatóvá teszi azokat az összegeket, amelyekkel előadó-művészeti műhelyeket támogatnak, fennmaradhat, az Európai Bizottság jóváhagyta további működését, noha az előjelek alapján ez korántsem tűnt bizonyosnak. Annyiban ugyanakkor módosítják a szabályozást, hogy a visszaéléseknek valamelyest elejét vegyék: beépítettek egy másfél milliárdos plafont, ennél több pénzt a TAO-ból nem lehet igényelni.

Hoppál azt is bejelentette, hogy a Nemzeti Múzeum kertjének rendbe hozására 300 millió forintot különítettek el, jövőbeli funkciójának kitalálására ötletpályázatot írtak ki. Immár bizonyosan a környékre, a közrádió elhagyott területére költözik az Országos Széchényi Könyvtár: ez a beruházás, persze, összehasonlíthatatlanul több költséget igényel, mint az előző, 10 évig is eltarthat, amíg lezajlik. Addig azonban az előkészítő lépések mellett sor került roppant sürgető informatikai és egyéb természetű fejlesztésekre is.

Az újságírók kérdésére válaszolva Hoppál szót ejtett a Nemzeti Kulturális Alap működését szabályozó törvény módosításáról, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) térnyeréséről is. Szerinte a változás mértékét eltúlozzák a jogszabály kritikusai.

Szóba kerültek a nemrég kiírt kulturális intézményvezetői pályázatok is: a Nemzeti Múzeumé és a Petőfi Irodalmi Múzeumé. Hoppál jelezte, hogy a jövőben nemigen szeretnének eltérni attól a szabálytól, amely előírja, hogy azok, akik betöltötték a 65. évüket, nem lehetnek állami intézmények vezetői.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.