Nem űzik el a MÁV Szimfonikusokat

Az elmúlt napokban bizonytalanná vált a MÁV Szimfonikusok sorsa, de a legutolsó információink szerint maradhatnak eddigi helyükön. Hatvanöt éve használja a zenekar a MÁV tulajdonában álló Károlyi-palotát. A budapesti, Múzeum utcai épületben próbálnak, ott tartják az ifjúsági hangversenyeket is. A palotát 2014-ben a MÁV profiltisztításként – sok ezer más épülettel együtt – visszaadta az államnak, azaz a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek (MNV Zrt.).

Az állam már nem akar költeni a Károlyi-palotára
Veres Viktor / Népszabadság

Lendvai György, a zenekar ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta: az elmúlt időszakban hivatalok képviselői nézegették az épületet, majd a közlönyben egy hete megjelent: a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Magyar Ortodox ­Exarchátusa veszi át a műemléki védettségű épületet 2017. június végétől vagyonkezelőként, később tulajdonosként. A bérlőket 2017. március 31-ig kell kiköltöztetni belőle, az MNV addigra felbontja a bér­leti szerződéseket. A közlöny szerint az egyház azért kapja meg az ingatlant, hogy ott közfeladatokat lásson el. Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének a kiürítés utolsó napjáig meg kell kötnie a közfeladatok ellátásáról szóló szerződést a patriarchátussal. A zenekar kényszerű kiköltöztetéséről az Origo számolt be először. Mint írták: a felújításra szoruló épület fő dísze egy Lotz Károly-freskó, a költség többmilliárdos lehet. Az állam nem akar költeni rá, míg a patriarchátusnak – amely a kormányhatározat szerint ingyen jut a palotához – megvannak rá a forrásai.

„Eszünk ágában sincs elűzni a zenekart. Ellenkezőleg. Fontosnak tartjuk a kultúrát, szeretnénk, ha maradnának” – hangsúlyozta lapunknak Nacsinák Gergely András ortodox pap, aki a betegállományban lévő budapesti érseki helynök távollétében nyilatkozott. Az ingatlanban regionális központot szeretnének létrehozni. A beruházás kezdetének időpontja nem ismert – mondta a pap. Éppen a sok bizonytalansági tényező miatt nem tárgyaltak eddig a MÁV Szimfonikusokkal: egyelőre nem tudnának pontos tájékoztatást adni.

Nacsinák biztosra veszi, hogy találnak megoldást, és a zenekarnak a felújítási munkálatok idején sem kell majd elhagynia az épületet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.