Nem rendelkezik gyakorlattal a Velencei Biennále új nemzeti biztosa

Balatoni Mónika, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális diplomáciáért felelős államtitkára szerezte meg Gulyás Gábortól a Velencei Biennále nemzeti biztosi címét, írta meg a Magyar Narancs.
Balatoni a hó elején már át is vette a feladatokat. Az időzítés azért is furcsa, mert a pályázatnak a napokban kellett volna megjelennie.

Balatoninak – az MTI-nek adott első nyilatkozata szerint – nincs sok elképzelése a jövőről. Azt mondta, a Velencei Biennále jelentősen megváltozott az elmúlt évtizedekben: mára a képzőművészeti és építészeti biennálék, valamint az évente megrendezett filmfesztivál mellett egyre fontosabbak a táncművészeti, színházi és zenei programsorozatok is, valamint a legújabb, a gyermekbiennále.

Ugyanakkor kinevezése csupán a képzőművészeti és építészeti rendezvényen való megjelenés koordinálására szól, itt vehetünk részt ugyanis alanyi jogon, hiszen rendelkezünk saját pavilonnal a biennálénak helyt adó Giardini parkban. Különös, hogy az egyik legjelentősebb kortárs képzőművészeti seregszemlének olyan nemzeti biztosa lesz, aki nem rendelkezik gyakorlattal és végzettséggel e téren.

Mint ismeretes, Gulyás Gábor 2013 szeptember elsejétől hagyta ott közös megegyezéssel a Műcsarnokot, majd nevezték ki miniszteri biztossá. Feladata a kortárs magyar képzőművészet nemzetközi pozicionálása és a végül kútba esett Budapest Biennále koncepciójának kidolgozása volt, valamint maradt a Velencei Biennále nemzeti biztosa, és az általa indított Flash Art magazint is tovább gondozta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.