Hoppálnak édeskevés köze van a Csontváry-kiállításhoz

Idén már nem lesz Csontváry-kiállítás a Várkert Bazárban - értesült a Pécsi STOP.  A változás miatt úgy tűnik, nem is a többször átadott, de közben be-bezárt bazár lesz a kiállítás helyszíne, hanem a Várban találnak helyet a műtárgyaknak. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkárnak nincs sok köze az ügyhöz.
A portál még augusztus végén írt arról, hogy a pécsi Csontváry-képekből rendezne L. Simon László parlamenti államtitkár kiállítást a Várkert Bazárban. Az ötlet tőle származik, már a Várbazár áprilisi ál-megnyitásán is belengette a nyilvánosságnak. (A Várbazár Lázár János miniszterelnökségi miniszter szerint elkészült akkor, csak a Lánchíd utca felújítása miatt zárt be ideiglenesen, de már kinyitott. Vagy mégsem.)

Több napos várakozás után kiderült, hogy igazából még hivatalos kikérő sem érkezett a Janus Pannonius Múzeumhoz a műtárgyak kölcsönzésére, és egyelőre annyi a biztos, hogy a pécsi önkormányzat fog dönteni a képek utaztatásáról. Ez utóbbi azért fontos, mert sok ellenvélemény létezik, miszerint a képek az utaztatás miatt sérülhetnek - ha pedig az önkormányzat dönt, a szakmai aggódásokat felül lehet írni hatalmi szóval.

A kiállítást eredetileg L. Simon már nyár végén elindította volna (és december végéig tartott volna), ám sok konkrétumról azóta sem tudni.

Az értesülés szerint  az információhiány annak köszönhető, hogy idén már nem rendezik meg a Csontváry-kiállítást a fővárosban, hanem 2015 első negyedében vinnék a műtárgyakat Budapestre. A helyszín is változik, a Várkert Bazár helyett magába a Várba költözhet a kiállítás.

Az ügyben anno megkerestük a Hoppál Péter által vezetett kultúráért felelős államtitkárságot is. Egy hét várakozás után a következő választ kaptuk: "Kérdését illetékességből továbbítottuk a Miniszterelnökségre".

Vagyis hiába nyilatkozta a pécsi önkormányzati lapnak Hoppál, hogy ő elkötelezett amellett, hogy a képek Pécsen maradjanak - nem igazán van az egészhez sok köze.

Ez annyira nem is meglepő, hiszen Fekete György a kultúráért felelős árnyékminiszter nyár óta, Hoppál felelősségi területe pedig eléggé ki lett üresítve: a régészet, műemlék- és örökségvédelem a Lázár János által vezetett Miniszterelnökségnél, a film Andy Vajnánál, a Balassi Intézet a külügynél van, míg az építészetet és képzőművészetet az MMA kapta meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.