Nem lesz Úri muri: kikosarazta Vidnyánszkyt a filmalap

Az Úri muri forgatókönyvének kifejlesztésére két éve kapott támogatást Vidnyánszky Attila a Magyar Nemzeti Filmalaptól, de a második változat beadása után a filmre már nem. Az ezzel ellentétes hírekre reagálva közleményt jelentetett meg a Nemzeti Színház igazgatója: „Az elmúlt napokban híradások jelentek meg arról, hogy a Filmalap támogatja a Móricz Zsigmond Úri murijából készített forgatókönyvem alapján, rendezésemben forgatni tervezett filmet. Sajnálatos módon ilyen támogatást nem kap a terv, sőt, a Filmalap elutasította a forgatókönyv további fejlesztését. Egy támogatást – 2012 novemberében – valóban kaptunk, abból készült a forgatókönyv első verziója. A Filmalap munkatársaival folytatott megbeszélés a további támogatásról már nem vezetett sikerre. Ez különösebben nem lepett meg, mert a beszélgetésen a Filmalap döntéshozói felkészületlenek voltak, például azt sem tudták, hogy a regény egy vagy két nap alatt játszódik. És ez még a legkevesebb, a Filmalap indoklása szerint az eredeti cselekmény »már nem működik a mai világban«.

Zakózás az Úri murin
Zakózás az Úri murin

Az elutasító határozat 2013. májusi, az – egyébként pontatlan – sajtóhíradások tehát alig késtek másfél évet.

Természetesen nem tettem le róla, hogy egyszer még filmet készítsek Móricz zseniális regényéből.

Most azonban a november 25-én, az Urániában bemutatandó filmem, A szarvassá változott fiú utómunkálataira összpontosítok. Ezt a filmet sem támogatta a Filmalap.

Vidnyánszky Attila"

Móricz 1927-ben megjelent regényéből Háy Gyula forgatókönyve alapján Bán Frigyes 1949-ben rendezett filmet nagy színészek, Deák Sándor, Szörényi Éva, Mészáros Ági, Tompa Sándor, Rajnay Gábor, Lehotay Árpád, Makay Margit, Balázs Samu, Bánhidi László, Bihari József közreműködésével.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.