Nem díjazzák a nézését meg a járását

Fásy Ádámtól és Kothencz Lajostól elveszi a szerzői jogot négy éve bejelentett daluk, a Nézését meg a járását után az Artisjus, és az eddig utalt jogdíjakat is visszakövetelik. Az ügy a Népszabadság cikke után pattant ki néhány hete.
Két népdalátdolgozást is tartalmaz Fásy Ádám és Kothencz Lajos levédetett műve, ezért egyikük sem lehet eredeti szerzője a Nézését meg a járását címen slágerré vált dalnak, amely Kis Grófo előadásában a YouTube csatornán már több mint 10 millió letöltésnél tart – adta hírül a Blikk.

Ha valaki népdalt saját neve alatt szerzőként jelent be, akkor minden ezzel kapcsolatban általa megkapott jogdíjösszeg jogalap nélküli gazdagodás, ezért visszakövetelhető. A zenei átdolgozás azonban megengedett, ami után legfeljebb 25 százalékos jogdíj járhat, amit jelen esetben az átdolgozóknak felezniük kell - állapította meg az Artisjus átdolgozási bizottsága, amely Fásy Ádámtól és Kothencz Lajostól elveszi a szerzői jogot négy éve bejelentett daluk, a Nézését meg a járását után, és az eddig utalt jogdíjakat is visszakövetelik.

– Átdolgozási bizottságunk megvizsgálta a Kothenz Lajos szerzeményeként bejelentett egész művet, hogy hány százalékban egyező a Lovamat megkötöm kezdetű, vagy más népdallal. Megállapítottuk: Hogyha nékem, hogyha nékem... a másik eredeti dal címe, amiből származik a Nézését meg a járását részlet – nyilatkozta a  jogvédő iroda illetékese, dr. Tóth Péter Benjamin. – Fásynak és Kothencznek már elküldtük a bizottság álláspontját, miszerint két népdalátdolgozást is tartalmaz a levédetett művük, ezért töltsék ki újra a regisztrációs lapot, hiszen egyikük sem lehet eredeti szerző.

A teljes sztori lapunk korábbi cikkében olvasható.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.