Nem csalás, de ámítás

Vasárnapig látható Debrecenben, a Kölcsey Központban az Optikai illúziók – Fedezzük fel az agy és a szem titkait! című interaktív kiállítás, amelyet először 2012-ben a Vajdahunyadvárban láthattak az érdeklődők, és amely a cívisvárosból Szegedre költözik át, ahol május 29-én nyitja meg kapuit.

A vajdahunyadvári Mezőgazdasági Múzeumban hagyományossá vált interaktív, ismeretterjesztő kiállítások közül az első jó másfél évtizede nyitotta meg kapuit, de az igazi áttörést a szem és az agy titkaiba beavató Optikai Illúziók jelentette. Mint Kovács Adrienn, az interaktív kiállítások sajtóreferense elmondta: a top 3 leglátogatottabb kiállítás közé tartozó Optikai illúziókat vándorkiállítássá formálták, azt ugyanis vidéki városok is kérték bemutatásra. Így került elsőként Debrecenbe, most pedig Szegedre.

A rendkívül népszerű program keretében a látogatók megismerhetik a szem felépítését, megérthetik a látás folyamatát, és maguk is megtapasztalhatják az optikai illúziók, érzékszervi csalódások zavarba ejtően különös világát. A színek, képek, alakzatok és gépek közt járva rácsodálkozhatnak, hogy a réges-régóta ismeretes optikai illúziókat meglepően sok helyütt alkalmazták és alkalmazzák ma is.

A kiállítás tematikus elrendezésben teszi átélhetővé és megérthetővé a különböző, optikai típusú érzékcsalódásokat, megtapasztalhatóvá a mimikrit, a vízeséseffektust, a kávéházfal-hatást, a térbeli képek fejlődését és egyéb geometrikus absztrakciókat. Emellett kipróbálhatnak számos klasszikus szerkezetet: a zootrópot vagy más néven csodadobot, a praxinoszkópot, a sztereoszkópot vagy a camera obscurát. A különböző műfajú és mechanizmusú masinák, képek, ábrák és effektek más-más módon csalják meg tévedhetetlennek hitt érzékeinket - olvasható a kiállításról kiadott közleményben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.