Néha az is kap szobrot, aki megérdemli

Köztéri szobrot állítanak a gödöllői királyi kastélyt építtető Grassalkovich I. Antalnak a Pest megyei városban. A munkálatok költségeihez a Nemzeti Kulturális Alap vizuális művészetek kollégiuma 4,9 millió forintnyi pályázati pénzzel járul hozzá.

Gödöllő régi vágya, hogy a település számára szobor készüljön Grassalkovich Antalról, aki korának meghatározó politikusa, Mária Terézia királynő bizalmasa, illetve a katolikus egyház egyik jelentős mecénása is volt: harminchárom templomot és egyházi épületet emeltetett a régi Magyarország területén - mondta Péterfi Csaba, a polgármesteri hivatal kommunikációs igazgatója az MTI–nek.

Ezért pályázott támogatásra az önkormányzat. Az elképzelések szerint az egészalakos, bronzból készült szobor kő talapzaton áll majd a Grassalkovich-kastéllyal szemben lévő Alsóparkban – közölte a kommunikációs igazgató.

A helyi képviselő-testület novemberben már elfogadta a Bíró János szobrászművész által benyújtott terveket, most ezek pontosítása, módosítása van soron. A költségek várhatóan meghaladják a 7 millió forintot, ebből a pályázaton elnyert 4,9 millión felüli részt az önkormányzat állja.

Az ünnepélyes avatásra  a tervek szerint idén ősszel sor kerülhet – tette hozzá Péterfi Csaba.

Gödöllői kastély
Gödöllői kastély
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.