Negyvenöt millió fontból újult meg a londoni Tate Britain

Nagyjából 15,9 milliárd forintnak megfelelő összeget költöttek a neves galériára, amelynek helyreállítási munkálatai elsősorban az intézmény legöregebb részeire terjedtek ki.

A munkálatok során újranyitották a galéria Temze felőli bejáratát és új csigalépcsőt alakítottak ki a fogadócsarnokban. Emellett újra látogathatóvá tették a rotunda kupolájának körerkélyét, amely az 1920-as évek óta volt zárva a nagyközönség előtt - adta hírül a BBC News.

Idén májusban tíz új kiállítótérrel és egy új állandó tárlattal bővült az intézmény: a mintegy 500 brit műalkotást felsorakoztató kiállítás mindenfajta tematikát és csoportosítást nélkülözve, időrendi sorrendben mutatja be a szigetország művészetének történetét 1540-től egészen napjainkig.

Mint azt Penelope Curtis, a múzeum igazgatója aláhúzta, a felújítási munkálatok "újra életre keltik és megerősítik a galéria eredeti pompáját és logikáját". A munkálatok során a brit művész, tervező és illusztrátor Rex Whistler The Expedition in Pursuit of Rare Meats 1926-7 című híres falfestményét is helyreállították a galéria Whistlerről elnevezett éttermében.

Az 1897-ben átadott, majd 2001-ben a mostani nevére átkeresztelt galéria külön az iskolás csoportoknak szánt új bejáratot és recepciót alakított ki a Millbank felőli főlépcsők alatt, valamint új kiállítóteret hozott létre az időszakos tárlatok számára.

A megújult Tate Britain hivatalos megnyitóját kedden tartják, míg a belépőmentes "lakásavató buli" időpontját november 23-ára tűzték ki. A felújítási költségek egy részét - 4,9 millió fontot - a nemzeti lottóbevétel bizonyos hányadát örökségvédelmi és kulturális célokra fordító Örökségi Lottóalapból finanszírozták.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.