Negyven Csontváry Csongrádban

Csontváry-kiállítást rendez a szegedi Móra Ferenc Múzeum. Az októberben nyíló nagyszabású tárlaton Csontváry Kosztka Tivadar olyan főművei is láthatóak lesznek, mint a „Magányos Cédrus” vagy a „Római híd Mosztárban.” Nemsokára közel negyven Csontváry-alkotás érkezik Csongrád megyébe.

A pécsi Csontváry Múzeumból és a Magyar Nemzeti Galériából érkező alkotások közül huszonhatot Szegeden, a Móra Ferenc Múzeumban, tizennégyet pedig Szentesen mutatnak be. Az okber 14-én nyíló, két hónapos szegedi kiállításra váltott jeggyel a megye bármelyik múzeuma látogatható lesz, a szentesi tárlat belépőjét pedig beszámítják majd a szegedi jegy árába.

A kiállítást beharangozó sajtótájékoztatót a Móra Ferenc Múzeum dísztermében, az óriási méretű árvízi festmény előtt tartották. Nem véletlenül: Csontváry részt vett az 1879-es szegedi nagyárvíz mentési munkálataiban, a későbbi festő számára a látott tragédia egyfajta pszichikai áramütéssel ért fel.

A pusztulás megrázó élménye is hozzásegíthette Csontváryt, hogy gyógyszerészi munkáját hátrahagyva a festészetnek szentelje életét. A későbbi rohanó ár, vízesés, tengerábrázolások az árvízi élményével állnak összefüggésben- soha nem felejtette a zabolátlan vízözön rémképét.

A biztonsági és műtárgyvédelmi elvárásoknak megfelelően megtörtént a Csontváry-kiállításnak helyt adó kiállítótér átalakítása, melynek leglátványosabb elemeként befalazták az épület ablakait - tájékoztatott a múzeum.



Magányos cédrus
Magányos cédrus
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.