Négyből választ új arculatot a Vígszínház

Új, egységes arculatot és megújított nézőforgalmi tereket szeretne a Vígszínház vezetése, ezért közös tervezői pályázatot írt ki a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel (MOME). A VÍGMOME 2.4.2 zsűrije a beérkezett pályaművek közül négyet választott ki "további együttgondolkodásra".

A Vígszínház és MOME által áprilisban közzétett felhívásra összesen nyolc kreatív csapat készített terveket. Ebből három a Pesti Színház (Víg másik játszóhelye) nézőforgalmi területeinek felújításáról szólt, hat pályamű pedig a Vígszínház új arculatát álmodta meg.

A zsűri végül négy pályázót választott ki: a Bodóczky Antal által vezetett Medence Csoportot a Váci utcai játszóhely megújítására; a Baranyai András és Szöllősi Géza, illetve a Füredi Tamás, Szabó Balázs és Vörös Krisztián alkotta csapatot a Vígszínház új arculatának kidolgozására; míg a Benson Marcell-Thuróczy Péter-Erdélyi Dániel-csapatot mindkét koncepció elkészítésére. Ők külön-külön újra kidolgozzák arculati, illetve átalakítási terveiket.

A bíráló bizottság tagjai között volt Eszenyi Enikő (a Vígszínház igazgatója), Kopek Gábor (a MOME rektora), Marton László (a Vígszínház főrendezője), Geszti Péter (az Akció-Nxs kreatív ügynökség igazgatója), Horváth Zoltán (a HVG korábbi címlapszerkesztője), Fülöp József animációs filmrendező, Göde András építész-tervező, valamint Vargha Balázs tervező-grafikus.

Mint Eszenyi Enikő az MTI-nek korábban elmondta, az általa vezetett teátrum más művészeti egyetemekkel is hasonló partneri kapcsolatokat tervez, hogy minél több tehetséges, fiatal alkotót "vonzzanak a színház érdekkörébe".

 

Gyűrű és búcsú


Az Úrhatnám polgár hétfői előadása előtt, este fél hétkor adják át a Varsányi Irén emlékgyűrűt a Vígszínházban. A Szent István körúti teátrum egykori színészeiről, Varsányi Irénről és Hegedűs Gyuláról elnevezett emlékgyűrűt a társulat titkos szavazása alapján felváltva kaphatja meg színésznő, illetve színész.

Idén a díjat egy Varsányi Irént ábrázoló festmény előtt adja át a teátrum direktora, Eszenyi Enikő. A képet nemrég egy Víg-rajongó hölgy ajánlotta fel a színháznak.

Az eseményen részt vesznek a korábbi díjazottak is: Szegedi Erika, Béres Ilona, Halász Judit, Kútvölgyi Erzsébet, Venczel Vera, Bánsági Ildikó, Pap Vera, Hernádi Judit, Egri Márta, és Igó Éva.

A hétkor kezdődő Úrhatnám polgár-előadás meg azért lesz kuriózum, mert utoljára megy a Vígszínházban. Persze minden színház egy idő után leveszi régebbi darabjait, de itt nem erről van szó. A Mácsai Pál rendezte Moliére-komédia - Hegedűs D. Gézával a főszerepben - ugyanis a következő évadban átköltözik a Pesti Színházba.

A vígesek másnap azonban végképp elköszönnek egy előadásuktól, az Össztánctól. Az 1994-es bemutató óta 236-szor ment a produkció, amelyben egyetlen szó sem hangzik el, a prózai színészek mindent tánccal, gesztusokkal mondanak el. Az Össztánc egyébként többször járt külföldön is, Pozsonyban, Prágában, Brnoban, Dublinban és legutóbb Zágrábban.

 

 

Hegedűs D. Géza Jourdain úr, és Lukács Sándor Dorante gróf, szerepében Moliere-Parti Nagy Lajos Úrhatnám polgár című komédiájában
Hegedűs D. Géza Jourdain úr, és Lukács Sándor Dorante gróf, szerepében Moliere-Parti Nagy Lajos Úrhatnám polgár című komédiájában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.