Négy nő várja a nagy Őt

Négy nő várakozik egy váróteremben. Négy különböző karakter találkozik tele fecsegésekkel és elhallgatásokkal, mondanivalóval és csenddel. Négy nő vár. Négy nő várja a nagy Őt: a Férjet, az Apát, a Pszichoanalitikust vagy csak valakit, aki segíteni tud. Röviden így foglalható össze a kortárs bolgár drámaíró, Jana Dobreva Homokpuzzle című műve, mely most a Szkéné Színház, a Füge és a Vádli Alkalmi Társulás jóvoltából kerül színpadra.

A kortárs bolgár szerzőnő, Jana Dobreva különös címet viselő – Homokpuzzle – darabja lírai tragikomédia. A cím a szerző küzdelmére utal hősnőivel. Az írónő végérvényesen szeretné elrendezni hősei életének morzsáit, hogy helyükre kerülhessenek a homokszemek, és ezáltal fordulatot vehessen életük iránya is. És az így összeállt puzzle talán választ adhat olyan kérdésekre, mint a szeretet, az élet, a halál, az élet célja és, hogy melyik a helyes út (ha egyáltalán van ilyen). Jana Dobreva a modern világról, a mi összezavarodott, szeretet után sóvárgó világunkról fest képet, ebben az egyszerre könnyeket és mosolyt fakasztó lírai komédiájában.

Homokpuzzle a Szkéné Színházban
Homokpuzzle a Szkéné Színházban

A Homokpuzzle erőssége a jól felépített és gazdag dialógusaiban, valamint a történet váratlan fordulataiban rejlik. A szereplők lépésről lépésre fedik fel múltjukat, és a szemünk láttára változik meg az életük. Mindez rengeteg játéklehetőséget nyújt a játszó színészeknek. A Szkéné Színház, a FÜGE és a Vádli Alkalmi Társulás közös előadásában négy olyan színésznő találkozik a színpadon, akik eddig még sosem játszottak együtt.

A számos díjjal elismert (Jászai Mari-díj, Kossuth-díj) Bánsági Ildikó (1998 óta az Új Színház tagja) mellett, a két szabadúszó, Moldvai Kiss Andrea (korábban a Radnóti Színház tagja) és Simkó Katalin (2006-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemenen. Korábban a Maladype és a Forte Társulat tagja. Emlékezetes alakítást nyújtott a Katona József Színház Vadkacsa c. előadásában (r.: Ascher Tamás), amelyért elnyerte a Kritikusok Legígéretesebb pályakezdő díját), valamint az eddig főleg Szolnokon játszó, a budapesti közönség körében talán kevésbé ismert Jankovics Anna kísérli meg előadásról előadásra helyükre illeszteni a puzzle apró darabjait. A négy nőt Király Attila rendező fogja össze, akit főként színészként, koreográfusként ismerünk, de rendezett korábban már Békéscsabán vagy Kassán. A premier március 23-án lesz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.