Négy kontinens ezer énekese a Müpa kórusünnepén

Május 23. és 25. között első alkalommal ad otthont többnapos, nemzetközi kórusfesztiválnak a Müpa. A pünkösdhétvégi eseménysorozaton négy kontinens, tíz ország több mint ezer énekese lép színpadra. A hazai és külföldi kórusok hangversenyein kívül látványos éjszakai koncert, dalműhelyek és interaktív gyermekprogramok várnak minden korosztályt.

Az esti gálakoncertek közreműködője a Budafoki Dohnányi Zenekar, élén az Énekel az ország projekt megálmodója és létrehozója, Hollerung Gábor karmester, aki már világszerte ismert a különféle kultúrájú és nemzetiségű kórusok részvételével megrendezett nagyszabású koncertjeiről.

A fesztivál szombati nyitóestjén, a Nemzetközi Kórusgálán az érdeklődők a vokális zene sokféle arcát, változatos repertoárját ismerhetik meg, Amerikától Kazahsztánig, Norvégiától Ausztriáig. Felcsendülnek amerikai spirituálék, hallhatunk jódlizást, vérpezsdítő kazah folklórt, elementáris erejű afrikai zenét, illetve szellemes kóruszenei paródiát is, hangszerkísérettel és tánccal.

Vasárnap és hétfő délután megismerheti a magyar közönség a világhírű finn énekegyüttes, a Rajaton stílusokon átívelő művészetét, a gazdag ázsiai hagyományai mellett európai hatásokról is tanúbizonyságot adó Astana Philharmonic Chamber Choir együtthangzását, a Kongói Demokratikus Köztársaság dalművészei, a Choeur la Grâce ritmikus etnoprogramját, érzelmes amerikai spirituálét a kórusolimpiai bajnok Jason Max Ferdinand Singers előadásában. A legkiválóbb énekes hagyományokat követő énekkarok, mint például a lipcsei Tamás-templom kántorainak iskolájában nevelkedett Ensemble Thios Omilos, vagy az egyik legrangosabb magyar kórusiskolai műhely, a nyíregyházi Cantemus-kóruscsalád a több évtizedes, illetve évszázados tradíciókat mutatja be programjában. Emellett fellép a kitűnő norvég nőikar, a Damenes Aften, az egyik legnevesebb lengyel énekkar, az Astrolabium, egy nagyszerű szlovén férfikar, a Vokalna Akademia Ljubljana Male Choir, valamint az üdítően fiatalos női trió, a Chilli da Mur is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.