Nándorfehérvári emléknap pesti forgalomkorlátozásokkal

A Nándorfehérvári diadal emléknapjának programjai miatt van ma forgalomkorlátozás a Lánchídon és környékén, valamint a Budai Várba felvezető Hunyadi János úton. A Nándorfehérvárt védő keresztény magyar seregek 1456. július 22-én több mint kéthetes csata után győztek II. Mehmed török szultán hadai felett.

A Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Rendezvényszervező Hivatalának közleménye szerint az emléknap központi programsorozata szerdán délelőtt dunai díszsortűzzel veszi kezdetét a Duna fővárosi szakaszán, a Lánchíd és a Parlament közötti részen. Fél tizenegy után ünnepi díszmenet indul az Akadémia kikötőtől a Széchenyi István tér - Lánchíd - Clark Ádám tér - Hunyadi János út útvonalon a Hunyadi János szoborhoz, ahol 11 órakor kezdődik az ünnepi koszorúzás, majd a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban tartandó emlékműsor zárja a rendezvényt.

Az 559 évvel ezelőtti győztes csata jelentősége óriási volt: azzal 70 évre megállították a törökök további európai terjeszkedését és Magyarország meghódítására irányuló próbálkozását. Ehhez mérhető győzelmet addig soha nem aratott keresztény sereg a szultáni haderő felett.

Az emléknap megünnepléséről szóló 2011-es országgyűlési határozati javaslatban az olvasható: "Ez a nap nem csupán a nemzetnek, hanem a keresztény Európának és a mai keresztény világ összességének az emléknapja. Ez a nap a hazafiságnak, önfeláldozásnak, emberi helytállásnak, az európaiságnak, európai összefogásnak és a kereszténységnek máig élő példaképe."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.