Nálunk költik a legtöbbet filmekre

A Magyarországon filmgyártásra fordított költések 2010 és 2014 között elérték a GDP 0,15 százalékát az Európai Audiovizuális Obszervatórium nemrég közzétett felmérése szerint. Ez az arány az európai átlag két és félszerese – áll a Magyar Nemzeti Filmalap közleményében.

Mint írják, Magyarország az első helyen áll Európában, azaz a filmipar hazánkban járul hozzá legnagyobb mértékben a gazdaság növekedéséhez. Magyarország filmgyártási költésének 80 százaléka a külföldi, nagyrészt amerikai, kisebb részt európai produkcióknak köszönhető. A filmgyártási szektor növekedése munkahelyeket teremt, növeli az adóbevételeket, és egyre népszerűbb turisztikai célponttá teszi az országot.

Amennyiben a filmgyártásnak az egyéb ágazatokra gyakorolt hatását is figyelembe vesszük, akkor a GDP 0,2 százalékát is eléri a teljes szektor volumene. Ez már jelentős tényező lehet a gazdasági növekedés szempontjából – áll a közleményben.

Mint írják, a külföldi filmek elsősorban a 25 százalékos közvetett támogatás, másodsorban a magyar filmesek elismert szakértelme és a fejlett filmes infrastruktúra miatt jönnek Magyarországra. Szintén vonzóerőt jelentenek a külső helyszínek, hiszen például Budapest épületei, utcái, portáljai kis átalakítással más városokat, más korokat idézhetnek meg.

Európában ma London után Budapest a legfontosabb forgatási helyszín. Mivel a tanulmány még 2014-ben készült, a 25 százalékos támogatás bevezetése előtt, várható, hogy idén és jövőre ez a növekedés tovább folytatódik – mutat rá a közlemény.

Magyarországon forgatta nemrég Pernilla August (Peremvidéken, Az utolsó mondat) svéd rendezőnő The Serious Game című mozifilmjét, amely Hjalmar Söderberg nagysikerű regényének mozgóképes adaptációja, és Jonathan Mostow (Terminátor 3) amerikai rendező a Hunter's Prayer című akcióthrillerét az Avatar sztárja, Sam Worthington főszereplésével.

A hétvégén ért véget a Robert Pattinson, Bérénice Bejo, Liam Cunningham, Stacy Martin és Yolande Moreau főszereplésével készülő Egy vezér gyermekkora című európai koprodukció magyarországi forgatása, a film Brady Corbet sztárszínész (Lavina, Melankólia) filmrendezői bemutatkozása lesz.

Hazánkban készül Alan Ball (Sírhant művek, True Blood) producer irányításával és Elton John közreműködésével a Virtuoso, az HBO legújabb sorozatának pilot része, továbbá az SAS: Red Notice című akcióthriller Luke Evans, a Hobbit-trilógia sztárjának főszereplésével Nick Love (Sweeney – A törvény ereje) rendezésében. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.