Nagyon készülnek a Saul fia Oscar-díjára

A Saul fia alkotói már elutaztak Los Angelesbe, ahol helyi idő szerint vasárnap este rendezik meg a 88. Oscar-díj-kiosztót.
Nemes Jeles ­László rendező, a főszereplő, Röhrig Géza, Sipos Gábor és Rajna Gábor producer képviseli hivatalosan a ceremónián a legjobb idegen nyelvű film kategóriában jelölt magyar produkciót hazai részről. Úgy tudjuk, a stábból mások is kiutaznak, például Erdély Mátyás operatőr és Zányi Tamás hangmérnök is.
Fotó: Paul Buck / MTI/EPA

A Magyar Nemzeti Filmalap mintegy 6,8 millió forint értékű támogatást szavazott meg a gálával kapcsolatos költségekre a Laokoon Filmgroupnak anélkül, hogy meghatározta volna a kiutazók számát és személyét.

Idén tehát biztosan lesz, aki átveheti az elismerést, amennyiben diadalmaskodik a Saul fia. Nem úgy, mint 1981-ben, amikor Rofusz Ferencet az akkori hatalom nem engedte el a ceremóniára, a legjobb rövid animációnak járó Oscar-díjat pedig Dósay István, a Hungarofilm vezérigazgatója vette át, a filmesnek kiadva magát. Még köszönőbeszédet is mondott. Másnap a rendőrség a szállodában vette vissza Dósaytól Rófusz Ferenc Oscar-szobrát.

A filmalap vezérigazgatója, Havas Ágnes és Andrew G. Vajna filmügyi kormánybiztos is ott lesz most vasárnap az Oscar-díj-gálán; az itthon maradt stábtagoknak pedig zártkörű partit szerveznek egy budapesti szórakozóhelyen. 1965 óta kilenc alkalommal jelöltek magyar alkotást a legjobb idegen nyelvű film kategóriában, közülük egyedüliként Szabó István Mephisto című alkotása nyerte el a rangos elismerést 1982-ben.

 

A Oscar-díjátadót hétfő hajnalban a NOL-on élőben közvetítjük.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.