Nagy testű könyvé a Rotary-díj

Darvasi László Virágzabálók című klasszikus, történelmi nagyregénye nyerte el idén a Rotary Irodalmi Díjat (RID), s vele a hárommillió forintos támogatást. A Duna Televízió különdíját, egy-egy erdélyi körutazást a másik két jelölt, Boldizsár Ildikó és Balázs Attila vehette át.

- Mindenféle díj jól jön, egy ekkora meg különösen, bár ilyenkor nemcsak örömet, hanem szorongást is érez az ember - reagált az elismerésre Darvasi László író. Mint mondta, furcsa félelem ez, ami ilyenkor elfogja az alkotót, és elég nehéz kezelni, hiszen az ilyen mértékű elismerés nemcsak kitüntet, de le is zár valamit, véget vet a művel kapcsolatos várakozásnak.

Darvasi László
Darvasi László, Sopronyi Gyula felvétele, 2009-10-09,

A díj ugyanis beemel a kánonba, elismer, rangot ad, és így akaratlanul is lezárja a regényről való beszélgetést, a vitákat. Az író viszont szeretné, ha műve mozgékony maradna, ha termékeny diskurzus folyna róla, miközben persze örömmel fogadja az elismerések bemeverítő szerepét is. Így tehát ha szomorú, akkor csak a társai miatt szomorú, de hát még az Oscar esetében is vannak olyanok, akik a szobrocska nélkül távoznak az ünnepélyről.

A díj teremtette nyilvánosság persze jól jön a Virágzabálók című, majdhogynem hétszáz oldalas regénynek.

- Nagy test ez, és bizony lassan, komótosan ballag a maga országútján - vélekedett saját művéről Darvasi. A befogadást tovább nehezítette, hogy miközben a legtöbb ember fekve olvas, ezt a könyvet - súlya és mérete miatt - szinte lehetetlen így forgatni. S miközben minden író tisztában van vele, hogy az olvasás speciális munka, ám hogy ez fizikai munkát is jelentsen, hát ez már-már visszaélés az olvasó türelmével. Ugyanakkor tudatos döntés volt Darvasi részéről, hogy egy ekkora szerkezetbe „gyömöszölte" be a regénnyel kapcsolatos tudását, hogy egy ekkora teret jelölt ki, hiszen már maga a mű terjedelme is jelzi: szembe akart menni a trenddel, ami manapság a pörgés, az élet természetellenes felgyorsulása.

Főként most fontos egy efféle gesztus, amikor egyre kevesebb ideje marad érvényesülni egy könyvnek, hiszen a művek egymást lökik le a boltok polcairól, egymást taszítják ki a kirakatokból. A Virágzabálók minden ízében - nyelvében, szerkesztésében - rendhagyó: dolgozni kell vele, hozzá kell lassulni, vitatkozni vele. Le kell győzni, miközben azzal a veszéllyel is kalkulálni kell, hogy ő gyűr le minket. Egyszóval: vele kell élni, mert visszaadja nemcsak az olvasás, de egy kissé az élet természetes lassúságát is.

A nyolctagú zsűri pontozás alapján választotta ki a három talpon maradt jelöltből (Boldizsár Ildikó Királylány születik című mesekönyve és Balázs Attila Kinek Észak, kinek Dél című „történelmi" regénye) az idei díjazottat. Az ítészek magas irodalmi teljesítményeket szem előtt tartó döntését igazolja, hogy a díjazott műveire már a társművészetek is felfigyeltek: Darvasi A gyújtogatók című drámáját a Nemzeti Színház Tízparancsolat című felolvasó-színház sorozatában a Pécsi Országos Színházi Találkozón és a Nemzeti Színház nyílt napján is játszották - hangsúlyozta Sumonyi Zoltán, a Rotary Irodalmi Díj Kuratóriumának elnöke.

Sterk Péter, a RID Alapítvány elnöke kiemelte, hogy bár a díj csak tavaly indult útjára (tavaly Lator László költő vehette át az elismerést), mára már számon tartott irodalmi eseménnyé vált. Ezt az is jelzi, hogy idén a Duna Televízió élőben közvetítette a neves írók közreműködésével zajló ünnepséget.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.