Nagy József veszi át a Trafót és megfogyatkozott csapatát

Most már visszavonhatatlanul van igazgatója a Trafó – Kortárs Művészetek Házának. Ahogy az előző pályázati fordulóban is sejteni lehetett, a világhírű színész-rendező-koreográfus Nagy József, vagy ahogy külföldön ismerik: Jozef Nadj vezetheti szeptember 3-tól a Trafót.

Hogy miért lett eredménytelen az előző pályázat, arra a főpolgármester azt nyilatkozta: „a kiváló művész pályázata nem tartalmazta teljes körűen a pályázati felhívásban megjelölt dokumentumokat, ezért az önkormányzat nem vállalhatta, hogy az előadó-művészeti törvénynek és a Munka Törvénykönyvének nem megfelelő eljárás szerint nevezze ki a vezetőt.”

Mint közismert, Szabó György alapító igazgatót Bozsik Yvette váltotta volna az intézmény élén. Azt már korábban is érzékelni lehetett, hogy a politika Szabó helyett más vezetőt, történetesen Bozsik Yvettet látná szívesen a kortárs művészetek háza élén. Mindez azért volt meglepő, mert Szabó Györgynek köszönhetően szerzett nemzetközi elismertséget a Trafó.

Bár Szabó is pályázott, az első fordulót Bozsik nyerte, akit többen támadtak a szakmából – főként pályázata miatt, noha művészi tekintélyét senki sem kérdőjelezte meg. Szakmai vitákra is invitálták a táncművészt, hogy számoljon be arról, mit tervezne a Trafóban, de az új direktor nem tartotta fontosnak, hogy ezekre elmenjen.

Bozsik a támadások miatt tavasszal visszalépett a megbízatástól, így májusban újabb fordulót írt ki a fenntartó főváros. Erre hárman adták be elképzelésüket: Haraszti Zsolt, a Trafó igazgatóhelyettese, Kardos József, a Sziget fesztivál, valamint a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa volt programigazgatója és Nagy József nemzetközi hírű táncos-koreográfus-rendező.

A szakmában már nyílt titok volt: Nagy József lesz a befutó, de akkor még nem jött be a jóslat: a főváros eredménytelennek nyilvánította a Trafó-pályázatot, és ideiglenesen Molnárné Kuskó Szilvia gazdasági igazgatót bízta meg az intézmény vezetésével, majd Szabótól a 2012-2013-as évad első felének programjának tervezését, előkészítését kérte.

Időközben a bizonytalanság miatt a Trafó csapatából jó néhányan távoztak, így az új vezetőt meglehetősen hiányos team fogadja majd.

A harmadik fordulóra végül ketten adták be az elképzeléseiket, Kardos és Nagy. Bár Haraszti júniusban még azt nyilatkozta: a történtek ellenére újra pályázik, később meggondolta magát.

A szakmai bizottság így végül a délvidéki Magyarkanizsán született, 57 éves Nagy József mellett tette le a voksát. Csomós Miklós kultúráért felelős főpolgármester-helyettes is véleményt mondott a pályamunkákról, a végső szót azonban Tarlós István főpolgármester mondta ki. Azt, hogy a bejelentéssel miért várt az utolsó pillanatig a főpolgármester, nem tudni. A kiírás szerint a Trafó új ügyvezetője öt éven át, 2012. szeptember 1-jétől 2017. augusztus 31-ig töltheti be a posztot. A munkába lépés napja szeptember 3.

Nagy József (jobbra) nem csak koreográfus, de táncos is. A képen Dominique Mercy-vel lép fel a damaszkuszi operában
Choreographers Josef Nadj (R) and Dominique Mercy perform in a show titled "Petit Psaume du Matin" at the Opera House in Damascus June 26, 2008 as part of celebrations marking Damascus as this year's Arab capital of culture. REUTERS/Khaled al-Hariri (SYRIA)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.