Nagy ARC lesz megint

Szeptember 3-án nyílik meg a 10. ARC Kiállítás a budapesti Ötvenhatosok terén; a kerek évfordulóra a szervezők arra kérték a pályázókat, hogy a gazdasági válságra tekintettel Restart - Újratervezés címmel nyújtsanak be plakátterveket, rövidfilmeket. A szerdai sajtótájékoztatón a Szépművészeti Múzeumban átadták az idei díjakat.

Mintegy ezer pályaművet nyújtottak be a 10. Arc Kiállításra a jelentkezők. A szeptember 3-tól 22-ig látható ingyenes szabadtéri tárlaton összesen 130 munkát állítanak ki, ezek között 50 óriásplakátot. A többi három, úgynevezett "gyűjtőplakáton" kap helyet; ezekre azokat a pályamunkákat helyezik, amelyek hasonló módon, hasonló eszközökkel ragadták meg a pályázati kiírást.

A fődíjat Kovács Tamás Önerő című munkája kapta, az év kulturális plakátja címet megosztva ítélték oda Tóth Andrej és az A38 állóhajó Vive című, a kulturális intézmény 6. születésnapját beharangozó plakátjáért, illetve Szőke Gergely Sátoros című munkájáért. Az Arc - Másképp egyperces filmpályázat fődíját Lovas Dávid on-sey címűműve érdemelte ki.

Geszti Péter, az ARC egyik alapítója beszédében felidézte az elmúlt tíz évet. Mint mondta, annak idején Bakos Gáborral és Fatér Barnával azért hozták létre a kiállítást, hogy tegyenek valamit "virtuális környezetszennyezés ellen, legyenek színvonalasabbak az köztéri plakátok." Megjegyezte: bár e téren nem értek el sokat, az ARC mégis egy új kommunikációs forma lett, amely a legkülönbözőbb társadalmi csoportok gondolatait, elképzeléseit képes bemutatni. A reklámszakember szerint az ARC legfontosabb üzenete a nyitottság, ennek jegyében az idei témát is 100-150 értelmiségi és a korábbi győztes pályázók bevonásával határozták meg, annak érdekében, hogy a hazai kommunikációs területen "több legyen a gondolat és kevesebb az indulat".

Molnár Hédi, az ARC Kft. ügyvezető igazgatója az elmúlt év eredményeit ismertette, ezek között megemlítette a tavaly először megrendezett Gyerek ARC+ pályázatot, valamint az idei Sziget fesztiválon nagy sikerrel szerepelt, a berlini fal leomlása és a demokratikus rendszerváltás 20. évfordulója alkalmából felépített falat, amelyre hazai és nemzetközi alkotók, valamint a Sziget-lakók festhettek. Molnár Hédi kitért a gazdasági válság hatásaira is. Mint elmondta, az idén a rendezvény több régi támogatója visszalépett, de sikerült néhány új szponzort találniuk. A takarékosság jegyében ugyanakkor ez évben elmarad az ünnepélyes, nagyszabású megnyitó.

Bakos Gábor, az ARC alapítója ismertette az idei pályázati kiírást, amit eredetileg a "Te mivel kezdenél?" szlogennel hirdettek volna ki. Szerinte a végül elfogadott "Újratervezés" jobban kifejezi a változás szükségességét.
"Globálisan, lokálisan és személyesen is van átgondolni való, például hogy mit kellene másként csinálni a jövőben" - mondta Bakos. Az alapító ismertette a rendezvény egyik újítását, a "Mi szúrja a szemed? - kordonszalag akciót".

A "restart" feliratú szalagból bárki téphet majd a plakátkiállításon, amelyekkel megjelölheti az őt leginkább zavaró jelenségeket. Az körbekerített munkákról a szervezők fotókat várnak, amelyeket a palyazz@arcmagazin.hu-ra lehet beküldeni. A honlapon az ARC készítette példákat is meg lehet tekinteni, láthatunk például szalaggal körbetekert BKV buszt, a Parlamentet vagy a Szabadság téri szovjet emlékművet.

Babarczy Eszter, zsűritag elmondta: nagyon erős volt az idei mezőny."Örülünk, hogy személyes művek is születtek, és nem csak a politikai kiábrándultságra reflektáltak a pályaművek" - tette hozzá. megjegyezte: a legtöbben a számítógép restart-funkciójából indultak ki. Mint mondta, annak kifejezetten örültek, hogy azok a művek, amelyek a politikai kiábrándultságot jelenítették meg, nem haraggal, hanem iróniával közelítették meg a témát, "ami annak a jele, hogy mára az érett demokráciába értünk".

Az esztéta a fődíjas műről, Kovács Tamás Önerő című munkájáról megjegyezte: sok vita előzte meg a döntést. "Ez a fiú annyira abszurd, annyi önirónia van benne, hogy nagyon szerethető, személyes művet hozott létre. Nem követ semmilyen vizuális sablont, valószínűleg egy marketingosztály rémálma lenne, ha valaki egy ilyen plakáttervvel állítana be hozzájuk. A fotó mindenesetre profi munka, és a szcenírozás is rendkívül ötletes".
A második helyezett egy valószínűleg álnéven beadott mű, Takács Béláné Cím nélkül elnevezésű, a lyukas magyar zászlót ábrázoló plakátja lett - a képen valaki az egykori címer helyét nemzeti színű szalaggal befoltozta. Harmadik helyen Sasvári Dóra és Szűcs Alexandra Újrakezdés magyar módra című munkája végzett.

Különdíjat, úgynevezett Borz díjat kapott a legmeghökkentőbb plakát, Turai Balázs Kuruc.infant című, gyerekrajzot imitáló pályaműve, az ARC+ - Bűvös vegyület: H2o különdíját pedig Udvardi Ramóna és Nagy Máté kapta Hangover című munkájáért. Az év kulturális plakátja címet megosztva kapta Tóth Andrej és az A38 állóhajó Vive című, a kulturális intézmény 6. születésnapját beharangozó plakátjáért, illetve Szőke Gergely, aki a Sátoros című munkájáért vehette át az elismerést.

Az Arc - Másképp egyperces filmpályázat fődíját Lovas Dávid on-sey című műve kapta, míg a legeredetibb ötletnek Csüllög András Tiszta fejjel című rövidfilmjét találta a zsűri. "Válság-díjat" kapott Oblath Ádám, Poppé Béla, Hollman Gabriella, Schwetz Ferenc és Hámori Dániel a Válság főzőműsor című munkájáért, az új támogató által alapított Axa-díjat pedig Herpai Sára, Kerékgyártó Yvonne, Mózes Anna vehette át a Jövőre ugyanitt elnevezésű filmjéért. A legerősebb társadalmi üzenetért járó elismerést Peter Magat: Paranoia című kisfilmje kapta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.