Nagy durranások Egerben

Eger lesz az idei Múzeumok Éjszakája kiemelt vidéki helyszíne: a programokban különleges hangsúlyt kap a vár és a Líceum.

Erre az egy napra – június 20-ra – a közönség is birtokba veheti a nyugati várfalon még épülő új sétányt, amely az egy éve megnyitott, török stílusú Pasa Sátra mellől indul. A sétány később a vár építésének szakaszait bemutató tanösvényként szolgál majd, s „rejtett utakon” juttatja be a látogatókat a belső bástyákig, majd onnan az északi várkapuig. Az egri vár hasonló kőzetre – darázskő – épült, mint amilyen anyagból az egerszalóki sódomb is kialakult: ezt is megtudhatják majd azok, akik a várfal mellett végigsétálnak.

– Egyetlen éjszaka alatt betekintést adunk Eger és Magyarország ezeréves történelmébe, tudományos, ismeretterjesztő és múzeumpedagógiai programokon népszerűsítjük kutatási eredményeinket, bepillantást engedünk múzeumi műhelytitkainkba – mondta Berecz Mátyás, a Dobó István Vármúzeum igazgatója az események beharangozóján. Kiemelte: Eger nem csak 1552-ben játszott fontos szerepet az ország életében – erre utal a Múzeumok Éjszakájának egyik programcsoportja, amely A magyarok bejövetele címet viseli –, hiszen például honfoglalás kori temetőt is feltártak itt. A múltból a jövőbe is eljutnak a programok résztvevői, az elmúlt századok eredményeit, a kutatások érdekességeit, a titkokat, a „múzeum esszenciáját” a high tech segítségével teszik élővé, s a maiak számára is kézzelfoghatóvá.

„Nagy durranása” lesz az itteni Múzeumok Éjszakájának a magyarok történelmét három dimenzióban bemutató film: a sikerre garancia a Greenzero alkotógárdája, amely a népszerűvé lett Egon és Dönci animációt jegyzi, s David Attenborough természetfilmjeiben is közreműködik vizuális technikákkal.

Konkrét durranásokról viszont a hagyományőrző végvári vitézek gondoskodnak majd, akik lőporral töltött puskákat, ágyúkat sütnek majd el. A „Titkos Földalatti világ” fantázianevet viselő épületrészben a várostrom eszközeit és fegyvereit mutatják be, az ostrom 38 napjának legfontosabb eseményeit pedig audiovizuális kiállításon foglalják össze.

Az egri programok másik fontos helyszíne a Líceum lesz: itt a Varázstoronyban meglepő kémiai és fizikai kísérletekkel kápráztatják majd el a közönséget, vadászhatnak lufit lézerrel, a csillagvizsgálóban felállított camera obscurával végigpásztázhatják a belvárost, de egy előadásból az is kiderül, hogy a robotok már a spájzban vannak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.