Nagy bim-bam

Újabb színfolttal gazdagodik a színfoltokkal amúgy is bőven ellátott Veszprém – írhatnánk, ha vizuális mutatványról volna szó, mint ahogy ezúttal nem: az attrakció a füleknek lesz kedves. Pazar digitális harangjátékot építettek a Tűztoronyba.
Az egyik kedvelt helyi ellátóegység, a Panda büfé tulajdonosa, bizonyos Ratting Gergely a YouTube-on belebotlott egy videóba, amelyen a Wisconsini Egyetem haragjátéka szól. Az instrumentum meglepő módon nem valamiféle triviális, helyi gyökerű dallamot játszik, hanem a Trónok harca főcímzenéjét, és ennek most a fél világ a csodájára jár, már tele is van vele az internet. A lokálpatrióta vendéglátós azonnal továbbította frissen támadt ötletét: mi volna, hogy ha a veszprémi torony is hasonlóképpen lepné meg a szűkebb és a szélesebb közönséget.

A toronyért (is) felelős Laczkó Dezső Múzeumnak megtetszett az ötlet, sőt úgy döntöttek, hogy ha már lúd, legyen kövér, tehát egy olyan programozható elektronikus szerkezetet kerestek és találtak, amely akár 150-féle dallamot is bemutat a harangok hangján. Tudnivaló: a Tűztorony eleve zenél, de csak egyetlen dallamot tud, az úgynevezett Csermákverbunkost. Ez szól belőle óránként.

Mint a múzeumot igazgató S. Perémi Ágotától megtudtuk, a berendezést Gizella napján avatták az István, a király egyik melódiájával, közelebbről István és Gizella duettjének „bim-bamosított” verziójával. A repertoár darabjait igyekeznek úgy kiválasztani, hogy minden jeles helyi eseményhez – fesztiválhoz, állami, városi és egyházi ünnephez – hozzá tudjanak kapcsolni egy-egyet. A zenei menüt az önkormányzat, a múzeum és az egyetem reprezentánsai választják ki közös összejöveteleken, de a civilek véleményét is kikérik, mi férjen bele a 150-es keretbe – ők a Facebookon szavazhatnak.

A kezdeményezés célja nyilvánvalóan a város turisztikai vonzerejének erősítése; naná, hogy Veszprémben sem bánnák, ha a muzsikáló tornyukról megosztott videók ellepnék a webet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.