Nádas Péter fotói Bukarestben

Nádas Péter fotóiból nyílt kiállítás kedden Bukarestben a Balassi Intézet székhelyén, ahol február végéig látogatható a tárlat.

A Petőfi Irodalmi Múzeum tulajdonát képező fényképeket tavaly Stuttgartban állították ki szintén a Balassi Intézet szervezésében. A tárlat 47 fényképből áll, ezeket a pályáját fényképészként kezdő író 1959 és 2003 között készítette.

A kiállítás hét témakörbe rendezve követi végig a fény és az árnyék útjait a hatvanas évek elején készített képes tudósítások felvételeitől az ezredforduló tájékán keletkezett minimalista alkotásokig. Tárgyukat tekintve találhatunk szociofotókat, portrékat, természetképeket, csendéleteket - mondta az igazgató. Emlékeztetett arra, hogy Nádas Péter a román irodalmi piacon az egyik legismertebb magyar író, akinek több könyvét a Curtea Veche kiadó jelentette meg románul Anamaria Pop fordításában. "Azt akartuk, hogy ismét a román közönség figyelmébe ajánljuk Nádas életművét, ezúttal főként a fotóművészeten keresztül" - mondta Kósa András László, a szervező intézmény igazgatója.

A kiállításon Nádas Péter irodalmi munkássága is főszerepet kapott, hiszen Kovács Zsuzsánna rendezésében Corina Grigoras és Sabrina Iaschevici színművészek az író szövegeiből összeállított irodalmi performanszot adtak elő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.