Nádas és Krasznahorkai is esélyes az irodalmi Nobel-díjra

Két magyar írónak is van esélye az irodalmi Nobel-díjra, amelyet október 6-án adnak át Stockholmban.

Minden évben találgatás előzi meg a Nobel-díjak átadását. A tudományban Magyarországon dolgozó magyar embernek minimális az esélye, hogy elnyerje a díjat, íróink azonban többször szerepelnek az esélyesek között. Különösen azoknak van reális esélye, akiknek a műveit a világnyelveken is lehet olvasni.

Krasznahorkai László
Czimbal Gyula / MTI

A Ladbrokes fogadóiroda szerint idén két neves magyar írónak is van esélye elnyerni a díjat - noha nem a találgatási rangsor elején állnak. Az eduline.hu szerint egyikük Krasznahorkai László, akinek azután nőttek meg az esélyei, hogy tavaly elnyerte a Man Booker-díjat.

A másik örök esélyes Nádas Péter, akinek Párhuzamos történetek című regényét emlegetik, mint Nobel-díjat érő teljesítményt.

Idén, év elején Konrád György Esterházy Pétert jelölte Nobel-díjra, és ezt nyilvánosságra is hozta. Akkor volt némi vita, mert a jelölést nem szokás nyilvánosan bejelenteni. Lehet azonban hogy Konrád a nyilvános közlést gesztusnak szánta a nagybeteg, azóta elhunyt kiváló írónak.

Az említett fogadóiroda a legnagyobb esélyt Murakami Haruki japán írónak adja. Ez nem jelent semmit, a díj odaítélésekor gyakran születik meglepetés. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.